Ismét kecskegida-ikrek születtek a debreceni állatkertben

Helyi hírek

A debreceni állatkert ismét örömhírrel szolgált kecskecsapatának háza tájáról, miután szerdán újabb ikerpárral gyarapodott az immár kilenc utódot számláló állomány. A két kis jerke társaival együtt cseperedik sok közös játék mellett a vidámpark területén található tágas vadaskertben, ahol a látogatók születésük óta megtekinthetik őket. Az intézmény házikecskéi tavasszal évről évre szaporulattal örvendeztetik meg gondozóikat és a látogatóközönséget, egyszerre ennyi gida azonban rég nevelkedett utoljára a Nagyerdő fái alatt.

A debreceni állatkert alapításától kezdve igyekszik bemutatni nemcsak a nagyvilág megannyi különleges vad állatfaját, hanem azokat a háziasított állatfajtákat is, amelyek városi környezetben nem kevésbé egzotikusnak számítanak. Az állatsimogató legnépszerűbb lakói közé tartozó kecskéket (Capra hircus) nagyjából a juhval egy időben háziasították, így ők az egyik legősibb haszonállatfaj. Elsősorban húsáért és tejéért tartják, de szőrét, szarvát és bőrét is hasznosítják; a világ egyik legfinomabb fonala, a moher például az angórakecske szőréből készül.

A macska után a kecske a legönállóbb háziállat, ebből adódóan könnyen vissza is vadulhat, ha elszabadul. Rendkívül jól mászik, egyensúlyérzéke is kiváló; ő az egyedüli kérődző, amely képes fára mászni.