Papp László Szarajevóban

Debrecen polgármestere ezúttal Szarajevóban tartott seregszemlét

Helyi hírek

Koszovói és az ország keleti határán megejtett kiruccanása után a napokban Szarajevóba is átrepült Papp László, hogy az ott szolgáló magyar katonákkal találkozzon.

Debrecen polgármestere épp akkor járt a bosznia-hercegovinai fővárosban, amikor egy napon két átadás-átvételi ünnepségen is magyar katonáké volt a főszerep. Május 11-én ugyanis mind az EUFOR, mind pedig a helyi NATO Parancsnokság törzsfőnöki tisztségét magyar dandártábornoktól és ezredestől, magyar dandártábornok és ezredes vette át a szarajevói Butmir táborban – számolt be a honvedelem.hu.

A Magyar Honvédség parancsnoka, Ruszin-Szendi Romulusz által vezetett delegáció – amelyhez Szarajevóban csatlakozott Pósa Krisztián nagykövet is – a kora délelőtti órákban érkezett meg az Egyesített Balkáni Hadszíntér EUFOR műveleti területére. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, dr. Maróth Gáspár nemzeti fegyverzeti igazgatót és Papp Lászlót, Debrecen Megyei Jogú Város polgármesterét az EUFOR ALTHEA misszió parancsnoka, Anton Wessely vezérőrnagy és a szarajevói NATO Parancsnokság parancsnoka, Pamela L. McGaha dandártábornok fogadta.

Papp László Szarajevóban

Papp László, Debrecen polgármestere leszögezte: a magyar katonák szolgálatának hatalmas jelentősége van.

„A békéért felelősségteljesen és állandó jelleggel tenni szükséges. Egyáltalán nem magától érthetődő, hogy békében és biztonságban élhetünk és nem kell az életünket akár itt, akár otthon az erőszak, fegyverek, konfliktusok árnyékában töltenünk. A háború borzalmai megelevenedtek előttünk az elmúlt hónapokban. Őszinte nagyrabecsüléssel állok itt önök előtt, hiszen Európa egyik legkonfliktusosabb, a politikai, katonai és vallási tényezőket is figyelembe véve, talán a világ egyik legbonyolultabb térségében teljesítenek szolgálatot”

– mondta, hozzáfűzve: „egy olyan város képviseletében mondok köszönetet itteni szolgálatukért, ahol a katona kiemelt tiszteletnek örvend és amely városban a civilek és a helyi katonai alakulatok között példaértékű kapcsolat működik. Mi, debreceniek valóban büszkék vagyunk arra, hogy az ország védelméből és a külföldi missziók végrehajtásából Debrecen is kiveszi a részét.”

Fotó: honvedelem.hu