A Nagyerdei Stadionban kimondták: a testnevelőtanár-képzés megújítása időszerű és elengedhetetlen

Egyetem

A Nagyerdei Stadionban ülésezett a Magyar Rektori Konferencia Sporttudományi Bizottsága szerdán és csütörtökön – számolt be az unideb.hu. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a testnevelőtanár-képzés, a gyógytestnevelőtanár-képzés megújítása időszerű és elengedhetetlen.
A nyolc testnevelőtanári képzőhely közül mindenki képviseltette magát a kétnapos tanácskozáson, amelyet a járványhelyzet lecsengése után újra személyes jelenléttel rendezett meg a Debreceni Egyetem. Többen online is csatlakoztak az eseményhez.

A tudósítás szerint az ülésen többek között részt vett Győri Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem docense, Magyar Rektori Konferencia Sporttudományi Bizottságának elnöke, és Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora. A Debreceni Egyetem részéről Balogh László, a bizottság társelnöke és a DE Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója, Bácsné Bába Éva, a GTK Sportgazdasági és -menedzsment Intézet igazgatója, Lenténé Puskás Andrea, a DESKI igazgatóhelyettese és Hídvégi Péter, a DESKI docense volt jelen.

Balogh László arról beszélt, hogy a fő cél az, hogy a magyar képzés jobban megfeleljen a piaci elvárásoknak, modern legyen, kedvet kapjanak a diákok a jelentkezésre, a testnevelő tanári életpályára. Azt is elmondta, hogy bár országosan 60%-kal csökkent a pedagógusképzésre jelentkezők száma, a Debreceni Egyetemen szerencsére a testnevelés, gyógytestnevelés szakokon nem látják ezt a negatív tendenciát, és a rekreáción és sportszervezőn sem.

A DESKI igazgatója szerint a Sporttudományi Bizottság tagjainak közösen kell tenniük azért, hogy a testnevelő- és a gyógytestnevelő tanár szakokon a jövőben megmaradjon legalább a mostani létszám, hiszen hiány van a jól képzett szakemberekből.

Fotó: unideb.hu