Idén már 11 fő halt meg Hajdú-Biharban lakástűz következtében

Helyi hírek

Fűtési szezonban és az ünnepek közeledtével egyre többet tartózkodnak a családok otthon, ennek következtében a lakástüzek száma is megnő. Többet főzünk, több elektromos eszközt használunk, amely mind-mind veszélyforrás lehet. A legtöbb lakástűz figyelmetlenség miatt következik be.

A különböző elektronikai eszközök nem úgy vannak tervezve, hogy folyamatosan áram alatt legyenek. Ha nem használjuk a telefontöltőt vagy a laptop töltőt, akkor azt húzzuk ki a konnektorból. Az ünnepi hangulathoz használt fényfüzéreket is érdemes áramtalanítani, ha már aludni mentünk vagy elhagyjuk a házat, lakást. A tűzesetek kialakulásánál a dohányzás is komoly veszélyforrás, egy rosszul elnyomott cigaretta csikk is képes lakástüzet okozni.

 

A nyílt láng, egy égve felejtett adventi gyertya percek alatt tüzet okozhat otthonunkban. Ezt szemléltették ma délután a debreceni hivatásos tűzoltók egy gyakorlati bemutatóval, a Kishatár úti debreceni áruház parkolójában.

Teljesen lángba borult az a szobának berendezett konténer, melyben egy adventi gyertya égve maradt, majd meggyújtotta a környezetében lévő terítőt és kisbútorokat. A bemutatón nem folyamodtak semmilyen trükkhöz a tűzoltók, nem locsolták le égésgyorsítóval a bútorokat vagy a fenyőfát. A kis gyertya magától megmutatta a tűz gyorsaságát és erejét. Az érdeklődők döbbenten nézték végig a pusztítást, ami a kis „szobában” történt. A megye hivatásos tűzoltóinak sajnos ez már mindennapos, hiszen minden héten több tüzet is meg kell fékezniük, melyek nagyrészt elkerülhetőek lehetnének.

December közepéig Hajdú-Bihar megyében tizenegyen vesztették életüket lakástűzben.

Előzzük meg a lakástüzeket!

A bemutató előtt és ideje alatt az Országos Tűzmegelőzési Bizottság sátránál az érdeklődők tesztek segítségével mérhették fel tűzmegelőzési tudásukat. A bemutató végén pedig füstérzékelőket sorsoltak ki a szakemberek a kérdéssort megválaszolók között.

Fotók: katasztrófavédelem