Virágos Magyarország különdíjat vett át Debrecen vezetése az ITM helyettes államtitkárától

Helyi hírek

A Magyar Turisztikai Ügynökség 28. alkalommal hirdette meg a Virágos Magyarország versenyt. A megmérettetésre több mint 320 pályázat érkezett, a zsűri összesen 49 díjat oszt ki. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium különdíját Papp László polgármester és Pósán László országgyűlési képviselő vették át Nagy Balázstól, az ITM stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárától, a 2021. november 25-én erről tartott sajtótájékoztatón.
Ennek a különdíjnak az indokoltságát az támasztja alá, amit a város a fenntarthatóságért, a zöld felületek megújításáért, valamint az olyan nagy lélekszámú településrészek lakhatóbbá tételét célzó intézkedésekért tett az elmúlt évek során, mint a Civaqua-program, a LIFE program, vagy a Zöld munkacsoport – emelte ki Nagy Balázs, az ITM stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Hogy a Civaqua-program mennyire érdeme a jelenlegi városvezetésnek, arról a Momentumnak teljesen más a véleménye:

“Kósa Lajos és Papp László 15 évig nem csinált semmit” – itt a Momentum válasza Civaqua-ügyben

A város élhetőbbé, zöldebbé, virágosabbá tétele érdekében nagyon jelentős erőfeszítéseket tettünk az elmúlt években és teszünk most is. 2019-ben új környezetpolitikát hirdettünk, amelyben rendkívül meghatározó szerepe van a zöldterületek minőségi fejlesztésének – mondta Papp László. A polgármester hozzátette: 2019-hez képest több mint kétszeresére növeltük a városban a virágos területek nagyságát. Míg 2019-ben csaknem négy és fél ezer négyzetméter körüli terület volt kifejezetten virágoskertként fejlesztve és gondozva, addig 2020-2021-ben már tíz és fél ezer négyzetméter körüli olyan területről beszélünk, amely kifejezetten virágoskertként működik.


A városvezető elmondta: 2020-ban újra létrejött a debreceni kertészet és a város maga is nagyon jelentős számú virágot nevel évről-évre. Az egynyári virágok számát tekintve 60-80 ezer virágot nevelnek a DEKERT munkatársai a debreceni kertészetnél, a két nyári évelő világok tekintetében pedig szintén egy ekkora nagyságrendű, 60-80 ezer palántáról van szó, amelyet szerte a városban ki tudunk ültetni.

Mélyen elkötelezettek vagyunk amellett, hogy zöld területeink további minőségi fejlesztéséről gondoskodjunk, ezt szolgálja a TOP keretei között megvalósuló Zöld Város Programunk a város számos pontján és a TOP Plusz, amely uniós forrásból több milliárd forintot fogunk fordítani a minőségi zöld területek fejlesztésére a következő években – zárta beszédét Papp László.

Pósán László országgyűlési képviselő beszédében a Virágos Debrecenért mozgalomra utalt, amelynek keretében évről-évre a város önkormányzati képviselői a választókörzeteikben a debreceniek számára balkonvirágokat, illetve kiskertekbe kiültethető virágokat osztanak, ezzel szebbé, komfortosabbá, hangulatosabbá téve lakókörnyezetüket.

– Debrecen Város Önkormányzata –