Mándi László és Papp László

“Kósa Lajos és Papp László 15 évig nem csinált semmit” – itt a Momentum válasza Civaqua-ügyben

Helyi hírek

Újabb felvonásához érkezett a Vekeri-tó, a Fancsika és a Nagyerdő megmentéséért folytatott vita.

Papp László polgármester hétfőn úgy reagált a Momentum Civaqua-projektet sürgető aláírásgyűjtésére, hogy a kezdeményezés egy marketingfogás, és az önkormányzat előrehaladott tárgyalásokat folytat ez ügyben a kormánnyal. Meg amúgy is, a momentumosok nem szavazták meg a Debrecen 2030 nevű városfejlesztési tervet, amelynek része a Civaqua felgyorsítása is.

Civaqua: Papp László szerint a Momentum aláírásgyűjtése politikai marketingakció

Mándi László, a Momentum debreceni képviselője válaszközleményében azt írja, minden debreceni tudja, hogy az elmúlt években több alkalommal kiszáradtak a Fancsikai- tavak és a Vekeri, és sokan arról is hallottak, hogy a Nagyerdő talajvize vészesen alacsony. A klímaváltozással összefüggő szomorú jelenség megakadályozására az elmúlt 15 év fideszes városvezetői és kormányzati felelősei semmit sem tettek

Mándi László, Momentum Debrecen
Mándi László

Pedig lett volna lehetőségük, hiszen a 2000-es években elkészültek a Civaqua nevet viselő vízvezeték- és csatornarendszer tervei, mellyel a Keleti-főcsatornából lehetne friss vizet szállítani a Tócó-patak, a Nagyerdő és az erdőspusztai tavak vízellátásának helyreállítására. 

Kósa Lajos és Papp László az elmúlt 15 évben semmit sem tettek a Civaqua megvalósításáért, csak hangzatos politikai ígéretek és szándéknyilatkozatok sorával próbálták a valódi cselekvést helyettesíteni. Szavakban kiálltak a Civaqua fontossága mellett, de a valóságban semmit sem csináltak az előmozdításáért.

– fogalmaz Mándi.

Mi újság a Fancsikán és a Vekerin?

A momentumos képviselő azt is hozzáteszi, a fideszes többség leszavazta azt a módosítót, amelyben az ellenzéki párt azt kérte, hogy különítsenek el egy összeget a Civaqua 15 éves terveinek idén megtörténő aktualizálásához.

Különösen meglepő, hogy Papp László azt is írja: „előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a kormánnyal a Civaqua megvalósításával kapcsolatban”. Miközben amikor néhány napja a Városházán felszólalásomban kértem a polgármester urat, hogy mondjon egy vállalási határidőt a Civaqua-ra, erre ő kitérő választ adott. Akkor még nem voltak előrehaladottak a tárgyalások? Akkor még nem tudta, hogy hamarosan elkezdik az építkezést? Vagy csak a Momentum aláírásgyűjtésétől megriadva hirtelen sürgőssé vált mondani valamit a Civaqua-val kapcsolatban? 

– kérdezi Mándi László.

Közleményében úgy fogalmaz, a Momentum pontosan azért indította el az aláírásgyűjtést, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. A petíció 2024. december 31-ig ad határidőt a 15 éve halogatott projekt megépítésére. “Ez egy fair és reális elvárás”.

Papp László polgármester és az illetékes minisztériumok pedig politikai közlemények kiadása helyett azzal bizonyíthatják szándékaik valódiságát, ha betartják a petíció 5 pontját. Még idén kineveznek egy pártoktól független, hozzáértő projektmenedzsert a Civaqua lebonyolítására, határidővel beleírják a Civaqua-t Debrecen klímastratégiájába, legkésőbb jövő nyárig elegendő forrást szereznek a megépítésére, legkésőbb 1,5 éven belül megkezdik a tényleges építkezést, és 2024. december 31-ig be is fejezik azt

– olvasható a debreceni Momentum közleményében.