Debrecen 2021. évi költségvetése – szociális, egészségügyi, ifjúsági, civil és turisztikai területek

Helyi hírek

Stabilitás, biztonság, fejlődés – ezek jellemzik Debrecen idei költségvetését, amely biztonságos működést és növekedést garantál a város szociális ellátórendszerének is mondta el sajtótájékoztatóján Széles Diána alpolgármester 2021. február 24-én.

A Kormány 2010-ben azt a célt tűzte ki maga elé, hogy minden erejével a gyermekvállalást szeretné támogatni. Debrecenben 2010-hez képest 2020-ra a házasságkötések száma 61 százalékkal, míg a gyermekszületések száma közel 9 százalékkal emelkedett, s ezek a számok egyre inkább felfelé ívelnek. Nagyon fontos intézkedés volt tehát az, amellyel a gyermekvállalást szeretné ösztönözni a Kormány, s Debrecenben ez jól látható eredményeket hozott. Ezért a város 2021-es költségvetésében reagálni kell arra, hogy egyre több gyermek születik: kiváló bölcsődéket, óvodákat kell működtetni, ahová szívesen járatják gyermekeiket a szülők, s ezzel segíteni kell az édesanyák ismételt munkába állását is.

2021-ben három bölcsőde újul meg Debrecenben: a város legnagyobb bölcsődéje, az Újkerti lakótelepen lévő Károlyi Mihály utcai bölcsőde felújítása a tervek szerint egy-két hónapon belül elindul; a Görgey utcai bölcsődében energetikai célú felújítás történik, valamint a Gáborjáni Szabó Kálmán utcai bölcsőde ez évi felújítása is szerepel a tervekben.

Új bölcsődék is épülnek: egy a Postakert utcán, egy konténerbölcsőde Józsán, valamint tervezés alatt van egy a déli városrészben – a Pohl Ferenc utcán –, egy másik józsai bölcsőde, valamint egy tócóvölgyi bölcsőde építése is. E beruházások megvalósulásával a több mint 9 százalékos gyermeklétszám-növekedésből adódó férőhelyigényt a város magas színvonalon ki fogja tudni elégíteni. Debrecen így gondoskodik a fiatal családokról. Ennek jegyében – ami immár az óvodákat illeti – idén pont kerülhet a tócóvölgyi óvoda építésére, továbbá öt óvoda felújítása történhet meg.

A legkisebbekről való gondoskodás mellett az idősekről való gondoskodás is nagyon fontos Debrecen szociális ellátórendszere számára. A Pallagi úti idősek otthonában az elmúlt években folyamatosan történtek jelentős fejlesztések. A múlt évben a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében megújították a dolgozói öltözőket, izolációs részleget alakítottak ki, felújították a lifteket. Idén azokat az ellátotti részlegeket újítják fel, melyekre eddig nem került még sor. Az idősek nappali ellátását biztosító intézményhálózatot illetően januárban elindult a Thomas Mann utcai intézmény felújítása, s a mellette lévő nyugdíjasház megújítása is szerepel a város idei költségvetésében. A Süveg utcai egység a Csapókerti Közösségi Házzal együtt újul meg. A fogyatékos személyek Ifjúság utcai intézménye – amely 60 személy nappali ellátásáról gondoskodik – szintén megújulhat, számos család mindennapi életét segítve ezzel.

Mint azt Széles Diána elmondta, csak a szociális célú fejlesztésekre összességében több mint 3 milliárd forintot tervez 2021-es költségvetésében Debrecen önkormányzata. Emellett a teljes szociális ellátórendszernek magas a támogatási igénye: közel 4 milliárd forintba kerül a gyermekvédelmi intézmények, a család- és gyermekjóléti központ, a városi szociális szolgálat és a bölcsődék működtetése. A járványhelyzetben végzett munkájuk elismeréseként 2020-ban a szociális területen dolgozók – elsősorban a városi szociális szolgálat munkatársai – jutalomban részesültek. Az idei bérnövekedés ebben a szférában több mint 800 millió forintot igényel az önkormányzattól – ennyivel kell kiegészíteni a szociális intézmények költségvetését. A város mindemellett idén is el fogja majd ismerni a járványhelyzetben végzett munkát – differenciált módon, az intézményvezetők bevonásával.

Az önkormányzati intézményrendszeren túl a szociális ellátásban tevékenykedő civil szervezetek – például Héra Családsegítő Szolgálat, Refomix Nonprofit Közhasznú Kft., Forrás Lelki Segítők Egyesülete – az eddigiekhez hasonlóan idén is meg fogják kapni Debrecen önkormányzatától a szükséges támogatást. Az ő munkájukra továbbra is számít a város.

Debrecen városa az egészségügyi alapellátást a Debreceni Egyetem szervezeti keretében működő Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézeten (Daefi) keresztül biztosítja. Széles Diána kiemelte, hogy a Daefi munkatársai emberfeletti munkát végeznek mind a járványügyi ellátásban, mind a tesztelések, a védőoltások végrehajtásában. Az intézet a várostól 60 millió forintos támogatásban részesül. Ezen felül 10 millió forinttal támogatja a Daefi által működtetett anyatejgyűjtő állomás tevékenységét, melynek a járványhelyzetben egyre nagyobb jelentősége van a koraszülött gyermekek táplálásában. Széles Diána külön is hangsúlyozta, hogy aki tudja, az az állomáson keresztül segítse anyatejjel a piciket.

A város az idén is meg fogja hirdetni a pályázati lehetőséget a civil, kulturális és ifjúsági alapokra, melyre a forrás rendelkezésre áll. Az önkormányzat – természetesen a járványhelyzet alakulásának függvényében – hagyományteremtő szándékkal meg kívánja hirdetni az ifjúság hónapját, melynek keretében minden ifjú korosztály találhatna magának programot az általános iskolásoktól kezdve a fiatal felnőttekig, azért, hogy a korlátozásokat követően közösen tudjanak ünnepelni.

Debrecen turizmusa az utóbbi esztendőkben aranykorát élte, s a Kormány is minden fejlesztési elképzelést támogatott – fogalmazott Széles Diána. 2020-ban sajnos ezek az eredmények a járványhelyzet következtében semmivé váltak. A város önkormányzata folyamatos, napi kapcsolatban van a turisztikai ágazat szereplőivel, s együtt készülnek a nyitásra. Azok a fejlesztések, melyeket most is lehet végezni, zajlanak. Ilyen például az új Tourinform-iroda kialakítása a Régi Városháza épületében. Ez az iroda vélhetően március közepén megnyílhat, s kulturált körülmények között fogadhatja a reménybeli turistákat. Itt egy városkártya-központ is működik majd. Az alpolgármester szót ejtett a kormányzati támogatású elektromos kerékpár-programról is, mely szintén a turizmus szolgálatába áll. A kerékpárok gyártása már zajlik. Ezzel az egyedi szolgáltatással Debrecen az aktív turizmus egyik hazai központjává válhat.

Az év legnagyobb beruházása lehet a Nagyerdő parkerdei részében az Ötholdas Pagony játszótér tematikus játszóparkká való átépítése, amelynek új nevét – Sziget-kék – és tartalmát Szabó Magda meseregénye inspirálta. A terület új arculatot, új játszóelemeket kap, bővül is, valamint egész évben használható lesz.

Megújul, s új attrakciókkal is gazdagodik az Aquaticum mediterrán élményfürdő is, mely beruházásra a Kormány több mint 5 milliárd forintot biztosított.

Az úgynevezett Varázserdő projekt keretében a strand előtti sétány kibővítése történik majd, ami kiindulópontként szolgál a turisták számára a Nagyerdő parkerdei részének bebarangolásához. A „kapu” a II. János Pál pápa tér területén lesz majd. Erre a térre nyílik majd a tervek szerint a Nagyerdei Kultúrpark – az állatkert és a vidámpark – új bejárata is. A kultúrpark fejlesztését is – melynek hangsúlya az infrastruktúra felújításán, a terület növelésén és a vidámparki elemek korszerűsítésén, újakkal való bővítésén lesz majd – jelentős összeggel támogatja a Kormány. Azért lesz hangsúlyos a vidámparki elemek fejlesztése, mert a debreceni az ország egyetlen állandó vidámparkja.

A meglévő régi nagyerdei tréningpálya – a környezetvédelmi szempontok maximális figyelembe vételével, minimális beavatkozással – megújul és fából készült tornaelemekkel bővül az aktív sportolásra szolgáló, Pallagig tartó 6 kilométeres szakaszon. Egy másik erdőrészen egy 2,5 kilométeres, inkább sétára, túrára alkalmat adó szakaszon az erdei ismeretterjesztést szolgáló elemek kapnak majd helyet.

Széles Diána szót ejtett arról is, hogy a Kormány közel 1 milliárd forinttal támogatja a kerekestelepi fürdő további megújítását, melynek középpontjában az itteni termálvíz értékeinek felhasználása, a wellness- és a gyógyturizmus áll majd mind a debreceniek, mid az ide látogatók egészsége érdekében.

– Minden tervezett fejlesztés, beruházás a debreceniek érdekében zajlik, s ebből minden annyi értéket rejt, amennyit abból a debreceniek mindennapi életükben éreznek. Mert mindent a debreceniekért teszünk – hangsúlyoza Széles Diána.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük