Petíciót indított a Momentum az átlátható Debrecenért

Helyi hírek

Debrecen ma nem a debrecenieké. Ez nem egy szlogen, hanem a tényszerű valóság. Debrecent egy szűk fideszes elit irányítja, akik tesznek róla, hogy a debreceniek ne férjenek hozzá a városukkal kapcsolatos információkhoz, és ne szólhassanak bele az őket érintő döntésekbe – fogalmaz közleményében Mándi László momentumos önkormányzati képviselő.

Majd így folytatja:

Az önkormányzatnak átláthatatlanok a tulajdonosi viszonyai. Egy átlagos debreceni számára a lehetetlenhez közelít ellenőrizni, hogy az önkormányzatnak mely gazdasági társaságokban és egyéb szervezetekben milyen tulajdonosi arányai vannak.

Hasonlóképpen nem lehet tudni, hogy milyen áron, kiknek, milyen feltételekkel és kedvezményekkel adja bérbe az önkormányzat a nagy értékű belvárosi ingatlanjait. 

Teljes az átláthatatlanság az önkormányzati bérlakások háza táján: sem azt nem tudni, hány ilyen bérlakása van Debrecennek, sem azt, hogy ezek milyen állapotúak, mennyibe kerülnek és mikor lesznek elérhetőek.

Nincs világos, könnyen elérhető, kereshető és részletes kimutatás az önkormányzat által kötött szerződésekről, sem a beruházások, sem a városüzemeltetés kapcsán. Nem tudjuk, kik, mire és milyen értékben nyertek közbeszerzéseket, nem nyilvánosak a szerződések, nem ismert, hogy hogyan teljesültek ezek a munkák az elmúlt években.

Az átláthatóság ellen van, hogy Debrecenben évek óta csak “letudják” a kötelező lakossági közmeghallgatásokat, de a városvezetés nem törekszik ezek meghirdetésére, és arra, hogy ezeken a lakosok részt is vegyenek. Munkaidőben, a közgyűlésekkel egybevonva próbálják megúszni a nyilvánosságot.

Hiányzik egy egységes városi infóvonal is, ahol a leggyakoribb panaszokat és igényeket lehetne bejelenteni, illetve tájékozódni, legyen az egy kátyús út, egy eldugult csatorna vagy épp egy illegális szemétkupac.

Ha van is ezekre a kérdésekre válasz, azok szándékosan vagy nemtörődömségből zavarosak, érthetetlenek, átláthatatlanok vagy épp rejtve vannak a könnyű megkereshetőség elől.

Ezért a Momentum Debreceni Szervezete petíciót indít a debrecenieknek ÁTLÁTHATÓ DEBRECENT! címmel, mely 6 pontban foglalja össze a minimumkövetelményeinket egy átlátható várossal szemben.

  1. ÁTLÁTHATÓ TULAJDONOSI VISZONYOKAT!
  2. ÁTLÁTHATÓ ÖNKORMÁNYZATI BÉRLAKÁSRENDSZERT!
  3. ÁTLÁTHATÓ ÖNKORMÁNYZATI ÜZLETKIADÁST!
  4. ÁTLÁTHATÓ ÖNKORMÁNYZATI KÖZBESZERZÉSEKET ÉS MEGRENDELÉSEKET!
  5. NEGYEDÉVENTE NYILVÁNOS KÖZMEGHALLGATÁST DEBRECEN MINDEN LAKÓJA SZÁMÁRA!
  6. VÁROSI INFÓVONALAT A LEGFONTOSABB LAKOSSÁGI IGÉNYEK BEJELENTÉSÉRE!

A petíció itt érhető el.

Ez a 6 pont nem mindent tartalmaz, ami szerintünk egy demokratikusan működő, a saját lakóit felnőttként kezelő és tiszteletben tartó városban szükséges. Ezek csak a minimumok, de bevezetésük már fontos lépés lenne ahhoz, hogy visszaadjuk Debrecent a debrecenieknek – írja Mándi László.

ÁTLÁTHATÓ DEBRECENT! ✍️ ÍRJA ALÁ A PETÍCIÓT MÉG MA!

❓ Tudja valaki Debrecenben, most végül ki a Loki tulajdonosa? És…

Közzétette: Mándi László – Momentum – 2021. február 17., szerda

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük