Levegőminőséget javító növényeket osztottak Debrecenben

Helyi hírek

A nemzetközi autómentes nap – szeptember 22. – alkalmából a környezetvédelmi munkacsoport tagjai a város több pontján osztottak levegőminőséget javító borostyán növényeket azok részére, akik autó helyett gyalog, kerékpárral, busszal, trolival, villamossal vagy más alternatív közlekedési eszközzel utaztak a nap folyamán.

Balázs Ákos alpolgármester az eseményen kiemelte:

„Az egyik legfontosabb kihívás, hogy a levegő minőségét javítsuk Debrecenben. Ez egy olyan kérdés, amit nem lehet egyik napról a másikra megoldani. A Future of Debrecen – Zöld Őrváros programon belül, a zöld munkacsoport tagjaival olyan szemléletformáló akciókat szervezünk – mint a mai is – amelyek erősítik a debreceniekben a környezettudatos gondolkodást.”

A Debrecen 2030 városstratégiai program részeként Papp László polgármester új környezetpolitikát hirdetett. A Civaqua program keretében vizet hoznak a városba, zöld buszvárókat telepítenek, naperőművet építenek, elültetnek 10 ezer fát. Ezzel párhuzamosan folytatják a város oktatási intézményeinek energetikai korszerűsítését.

Szeptember 22-én, a nemzetközi autómentes nap alkalmából pedig – a városi kertészetben nevelt – 300 tő levegőtisztító hatású borostyánt osztanak azok számára, akik mellőzik az autóval való közlekedést.

Légzési nehézséget okozhat a debreceni levegő

Csatlakoztunk a LIFE IP HungAIRy projekthez, melynek részeként el tudjuk indítani Debrecen nyugati oldalán a véderdősítést, ezzel is csökkentve a város melletti szántókról beérkező porszennyezést – emelte ki Balázs Ákos.

Fotó: Miskolczi János