Egy kamionnyi adomány érkezett Hollandiából Ebesre, a református szeretetszolgálathoz

Helyi hírek

Miután a Magyar Református Szeretetszolgálat 2020. szeptember 4-én hivatalosan is használatba vette országos logisztikai központját Ebesen, szeptember 19-én jelentős, mintegy 200 m3-nyi adomány is érkezett egy holland alapítványnak köszönhetően a magyar rászorulók megsegítésére.

A hollandiai Bussum városából indultak útnak a Stichting Kinderen in Nood (Gyermekek Szükségben Alapítvány) kamionjai Magyarországra. Az alapítvány legnagyobb kelet-európai partnere a Magyar Református Szeretetszolgálat, akiken keresztül a magyar nélkülözők mellett a kárpátaljai, valamint az erdélyi rászorulókat is rendszeresen támogatja a szervezet. A holland alapítvány idén ünnepli fennállásának 30 éves jubileumát, mely alkalomból három adományokkal megpakolt amerikai MACK-kamiont indítottak útnak. A kamionok útiköltségeit teljes egészében holland vállalkozók támogatásából finanszírozták.

A Stichting Kinderen in Nood alapítvánnyal még 1998-ra nyúlik vissza az ismeretségünk. Akkor a hatalmas kárpátaljai árvíz idején segítették a Felső-Tisza vidéki magyar rászorulókat egy kamionnyi adománnyal, és nagyon elégedettek voltak már akkor is a munkánkkal, hogy átláthatóan, gyorsan, nyomon követhetően osztottuk szét a támogatásukat. Miután 2006-ban létrejött a Magyar Református Szeretetszolgálat, a kezdetektől fogva rendszeresen, évente több adománykamiont is elindítanak a szervezetünk felé, hogy osszuk szét a magyarországi és a határon túli nélkülözőknek. Az elmúlt másfél évtizedben templomokat, iskolákat bútoroztunk be, és több ezer családot támogattunk adományaikkal.” – mesélt a kezdetekről Fodor Gusztáv, a Magyar Református Szeretetszolgálat kárpátaljai koordinációs vezetője.

A kamionokban gyermek-és felnőtt ruházati termékek, cipők, takarók, bútorok, konyhai eszközök, biciklik, valamint egészségügyi eszközök (például kerekesszékek) is fellelhetőek. Az adományok segítségével közel ezer rászorulót tud szükség szerint támogatni a Magyar Református Szeretetszolgálat Debrecenben és vonzáskörzetében, legyen szó akár nagycsaládosokról, magányos egyedül élőkről vagy idős nyugdíjasokról. Az adományokat rövid időn belül tervezi kiosztani a szervezet.

Az üres raktár a jó raktár. Hiszen nem az a cél, hogy a raktárban tároljuk a bútorokat vagy ruhaneműket, hanem az, hogy mielőbb segíthessük velük a rászorulókat. A karitatív munkánkat nagymértékben segíti a mostani adománykamionok tartalma, melyeket a következő két hónapban szeretnénk kiosztani intézmények, valamint adománykérelemmel hozzánk fordulók számára.” – mondta az adományok sorsáról Iszlai Gergely, a Magyar Református Szeretetszolgálat operatív vezetője.

– Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány –