Felmérés: Karácsony győzne, ha most lenne főpolgármester-választás

Helyi hírek Ország

Ezer főt kérdezett meg a Medián a HVG megbízásából Budapesten, hogy megtudjuk, volt-e eredménye a Fidesz lejáratókampányának.

A számok azt mutatják, hogy nem, a felmérés szerint ugyanis Karácsony Gergely főpolgármester előnye 4 százalékpont, 35:31 arányban vezet a Fidesz (ma még nem ismert) jelöltje előtt.

A választani tudó biztos szavazók között az arány 50:45 – a megkérdezettek fennmaradó 5 százaléka sokféle „egyéb” választ adott, konkrét ellenzéki jelölteket neveztek meg, vagy függetlenekkel szimpatizálnak.

A pártlistán állításuk szerint a kormánypártra szavazók 3 százaléka átszavazna Karácsonyra, 5 százalékuk pedig más jelöltet támogatna. Emellett akárcsak országosan, úgy a fővárosban is nagyon erős a generációs törésvonal:

a 30 alattiak 75 százaléka szavazna a regnáló főpolgármesterre, a 30–39 év közöttiek 56, míg a 40 évesnél idősebbek körében mindössze 44 százalék ugyanez az arány.

A felmérés szerint a budapestiek elsöprő többsége (79 százaléka) azt érzékeli, hogy a kormány és a főváros vezetése között rossz vagy nagyon rossz a viszony. Bő egyharmaduk a kormányt, egyötödük a fővárost teszi ezért felelőssé, de a válaszadók 38 százaléka egyaránt hibáztatja mindkettőt.