Zivatar, villámlás

Zivatar, felhőszakadás készülődik – riasztást adtak ki Hajdú-Biharra

Helyi hírek

Már elérte a front Magyarországon, hamarosan áztatja a hajdúsági földeket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint estétől a hidegfront előterében főként az ország keleti felében, illetve a déli tájakon egyre több helyen számíthatunk zivatarok kialakulására.

A Tisza mentén és a nyugati határszélen már elsőfokú riasztás van érvényben a zivatarok és felhőszakadások veszélye miatt:

wata20200706_1725ts

Kisebb eséllyel az érkező hidegfront mentén is előfordulhat egy-egy (beágyazott) zivatar a nyugati megyékben a késő esti órákban. A zivatarokhoz elsősorban keleten, északkeleten felhőszakadás (30-50, néhol esetleg > 50 mm), jégeső (jellemzően < 1 cm) és viharos széllökések (60-90, néhol esetleg > 90 km/h) társulhatnak.

Késő délutántól, estétől – zivataroktól függetlenül – a megerősödő északnyugati szelet előbb a Dunántúlon, majd a középső országrészben, késő este, éjszaka pedig már északkeleten is viharos lökések kísérik. A legerősebb széllökések a Dunántúlon, illetve a Duna vonalában várhatók (általában 60-80 km/h között változhatnak, de a Bakonyban, valamint a Balaton területén esetleg 85-90 km/h körül is alakulhatnak).

Kedd napközben fokozatosan veszít erejéből a légmozgás, de erős lökések a késő délutáni, esti órákig még nagy területen előfordulhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük