halálos gázolás, debrecen, füredi út

Halálos debreceni gyalogosgázolás ügyében döntött a bíróság

Helyi hírek

A Debreceni Járásbíróság 2020. június 29-én, előkészítő ülésen hirdetett határozatot annak a vádlottnak az ügyében, aki egy debreceni kereszteződésben elütött két gyalogost még 2018 júniusában. A vádlott elismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, melyet a bíróság elfogadott, a tárgyaláshoz való jogáról a férfi lemondott. A bíróság ebben esetben a büntetőeljárási törvény szerint a vádlottal szemben súlyosabb büntetést nem szabhat ki az ügyész büntetés mértékére vonatkozó indítványnál.

A bíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat, ezért őt az ügyészi indítvánnyal egyezően

1 év 6 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte és 2 év 10 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, illetve kötelezte a közel 670.000 forint bűnügyi költség megfizetésére.

Halálos gázolás történt a Füredi úti kereszteződésnél

A bíróság által megállapított tényállás szerint a 25 éves férfi 2018. június 8-án 23 óra 20 perc körül személygépkocsival közlekedett

Debrecenben, a Füredi úton a Dózsa György út felől a Bem tér irányába a megengedettnél jóval nagyobb, körülbelül 74-78 km/h sebességgel.

A gépkocsiban utasként tartózkodott az autó tulajdonosa is, mindketten használták a biztonsági övet. Haladása során a vádlott egy útkereszteződésnél közvetlenül az ott lévő kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt, egy szabályosan közlekedő személygépkocsi előzésébe kezdett. A szabályosan közlekedő gépjármű sofőrje észrevette a zebrán kerékpárt toló, egymást követő két sértettet, ezért lassított. A vádlott a megelőzendő gépkocsi mellé érve meglátta a gyalogosokat, ezért a baleset elkerülése érdekében, balra rántotta a kormányt, azonban az ütközést már nem tudta elkerülni. Az ütközés erejétől

a 46 éves kerékpárt toló férfit az ütközési ponttól 36 méterre találták meg, ő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A balesetben a másik sértett, egy 45 éves nő nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, amelyek maradandó fogyatékosság, súlyos egészségromlás hátrahagyásával gyógyultak. A balesetet okozó gépjármű sofőrje és utasa könnyű sérüléseket szenvedtek.

Dr. Tóth Ildikó bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy a vádlott több alapvető közlekedési szabályt szegett és ahogy azt a vádlott az előkészítő ülésen elmondta: fáradt volt. Ez az állapot alkalmatlanná tette őt a vezetésre.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a lakott területen belüli sebességkorlátozás, azaz a megengedett 50 km/h sebesség nem a bírságolás miatt van. Az egy olyan meghatározott sebesség, amely lakott területen belül a legbiztonságosabb. Ahol a forgalmi viszonyok indokolják, ott lehet ennél kevesebb is. A párhuzamos közlekedésre vonatkozó szabályok szintén alapvető közlekedési szabályok. Mindegy, hogy az úgynevezett zebrán van e gyalogos vagy nincs,

párhuzamos közlekedés esetén a belső vagy külső forgalmi sávban lassító, megálló másik gépjármű mellett nem lehet elhaladni!

Dr. Tóth Ildikó kiemelete, hogy ez a két közlekedési szabály számos balesetnek volt oka Debrecenben, de egész Hajdú-Bihar megyében is. Tapasztalatai azt mutatják, hogy az autósok egy része ezt a két alapvető szabályt teljesen figyelmen kívül hagyja. Amennyiben a vádlott a megengedett legnagyobb 50 km/h-ás haladási sebességet nem lépi túl és legkésőbb akkor elkezdi az autó intenzív fékezését, amikor a gyalogosok áthaladtak a Füredi út úttestének felezővonalán, akkor az autó megállítható lett volna.

A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte az alapvető, durva közlekedési szabálysértéseket, továbbá azt, hogy a halálos eredményen túl egy személy maradandó és egy személy könnyű sérüléseket szenvedett. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott fiatal felnőtt, büntetlen előéletű és beismerő vallomást tett.

A bíróság ítéletét mind az ügyész, mind a vádlott és védője tudomásul vették, így az jogerőre emelkedett.