Távozik posztjáról a debreceni származású washingtoni magyar nagykövet

Helyi hírek

Szabó László washingtoni nagykövet elhagyja állomáshelyét, miután elfogadott egy felkérést a gazdasági szférából – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára szerdán.

Az államtitkár kifejtette:

az elmúlt években jelentősen erősödtek a magyar-amerikai kapcsolatok, és ebben fontos szerepe volt Szabó Lászlónak, Magyarország washingtoni nagykövetének.

Közölte: a gazdasági és védelmi együttműködés a két ország között korábban is kiváló volt, az elmúlt években pedig tovább erősödött. Ezt jól mutatja, hogy jelenleg mintegy 1500 amerikai vállalat 100 ezer magyarnak ad munkát, és az Egyesült Államok a legnagyobb Európán kívüli befektető Magyarországon – mutatott rá.

Menczer Tamás kitért rá: a védelmi együttműködést illetően Magyarország megbízható NATO-szövetséges, “nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is támogatjuk Amerika terrorellenes küzdelmét”.

Hangsúlyozta: az elmúlt időszakban a politikai kapcsolatok is sokat javultak, és ismét a kölcsönös tiszteletre építve folytathatják az együttműködést.

Az államtitkár kiemelte:

Szabó László munkájával a KKM teljes mértékben elégedett, mivel azonban a nagykövet elfogadott egy felkérést a gazdasági szférából, elhagyja washingtoni állomáshelyét.

Szabó László 1965-ben született Debrecenben, diplomáciai pályára lépése előtt a TEVA Magyarország Zrt. vezérigazgatója volt. 2014 júliusától a KKM külgazdasági és külügyi államtitkára, 2014 októberétől pedig parlamenti államtitkár és miniszterhelyettes.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.