Kósa Lajos, Papp László

Megalakult a Debreceni Régiós Együttműködési Tanács

Helyi hírek

Debrecen huszonegy Hajdú-Bihar megyei és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településsel közösen hozza létre a Debreceni Régiós Együttműködési Tanácsot. Az országban egyedülálló testület hangolja össze az együttműködésben részt vevő települések gazdasági, oktatási, kulturális és turisztikai fejlesztéseit. Az érintett települések polgármesterei, valamint a térség országgyűlési képviselői közös szándéknyilatkozatot fogadtak el a testület megalakítására 2020. február 26-án, Debrecenben.

Debrecenbe, öt év alatt 600 milliárd forint befektetés érkezett, és több mint 6 ezer új munkahely létrejöttét jelentették be a városban. A gazdasági fejlődés nem csak Debrecen, hanem az agglomerációjába tartozó települések számára is rendkívüli lehetőséget teremthet az előre lépésre. Ehhez szükséges összehangolni a térség településeinek fejlesztési elképzeléseit.

A hatékony együttműködés érdekében kezdeményezte a Debreceni Régiós Együttműködési Tanács létrejöttét Papp László, Debrecen polgármestere. A testület lehetőséget nyújt a résztvevőknek arra, hogy kialakuljon egy minden résztvevő számára előnyökkel járó együttműködés a településfejlesztés, a gazdaságfejlesztés, az oktatás, a kultúra és a turizmus területén. Debrecen gazdaságfejlesztési szervezetén, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központon keresztül kész megosztani tapasztalatait az együttműködésben résztvevőkkel. 

A Tanácsban hét munkacsoport alakul: közlekedési, oktatási és kulturális, településüzemeltetési és környezetvédelmi, turisztikai és sport, egészségügyi és szociális, gazdasági, valamint igazgatási munkacsoport.

A Tanácsban a térség meghatározó településeinek polgármesterei, országgyűlési képviselői, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a Kormányhivatal vezetői vitathatják meg, hogy milyen eszközökkel és szerepvállalással képesek elérni céljaikat.

A tanácskozáson Debrecen Megyei Jogú Város vezetése mellett a térség 21 településének polgármesterei, országgyűlési képviselői, a hajdú-bihar megyei kormánymegbízott, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke szándéknyilatkozatot fogadott el teljes egyetértésben a Debreceni Régiós Együttműködési Tanács létrehozására.

Debrecen mellett a következő települések vesznek részt az együttműködésben (ABC-sorrendben):

 1. Balkány
 2. Berettyóújfalu
 3. Bocskaikert
 4. Derecske
 5. Ebes
 6. Hajdúböszörmény
 7. Hajdúdorog
 8. Hajdúhadház
 9. Hajdúnánás
 10. Hajdúsámson
 11. Hajdúszoboszló
 12. Hortobágy
 13. Létavértes
 14. Mikepércs
 15. Nagyhegyes
 16. Nádudvar
 17. Nyíradony
 18. Nyírbogát
 19. Püspökladány
 20. Tiszafüred
 21. Vámospércs

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.