Kívül-belül megújul a Főnix csarnok

Helyi hírek

Debrecen méltó házigazdája lesz a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságnak – mondta Papp László polgármester a Főnix csarnok felújításával kapcsolatos sajtóeseményén. A kormány 2,5 milliárd forinttal támogatja a korszerűsítést, amit a Magyar Kézilabda Szövetség további 300 millió forinttal egészít ki.

Debrecen kiemelt szerepet szán a sport támogatásának, amely egyrészt a szabadidős és tömegsport lehetőségeinek megteremtését jelenti, másrészt a versenysport támogatását.

Debrecen az idei költségvetésben 1,15 milliárd forintot fordít sportcélokra. Ennek a forrásnak négyötöde a szabadidős sportolási lehetőségek támogatására megy – jórészt azoknak a létesítményeknek a fenntartására, ahol a debreceniek sportolni tudnak. Egyötödét pedig a versenysportra fordítjuk.

2020-ban is kiemelt támogatásban részesül a 100%-ban önkormányzati tulajdonú Debreceni Sportcentrum Kft., amely egyfelől több debreceni sportlétesítmények üzemeltetője, másfelől pedig a kiemelt utánpótlás korú és felnőtt sportolók versenyeztetést végzi. A kft. szervezeti keretén belül működik továbbá a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola. Idén 818 millió Ft támogatásban részesül a nonprofit társaság.

A Debreceni Sportcentrum Nkft a támogatásból többek között a következő létesítményeket tartja fenn:

  • Főnix Csarnok
  • Jégcsarnok I.
  • Jégcsarnok II.
  • Sportuszoda
  • Oláh Gábor Sportkomplexum
  • Józsa Sportközpont
  • Hódos Imre Rendezvénycsarnok

A Főnix csarnok felújítása során kívülről és belülről is korszerűsítik a 2002-ben épült komplexumot. Új élmény-, és információs rendszert építenek ki, energiatakarékos LED világítást alakítanak ki, valamint a nemzetközi előírásoknak megfelelő beléptető és kamerarendszert telepítenek.

– A kormány 2,5 milliárd forinttal, a Magyar Kézilabda Szövetség további 300 millió forinttal támogatja a munkát – mondta a sajtótájékoztatón Bardóczy Gábor, a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság lebonyolításáért felelős kormánybiztos.

Magyarország 2022-ben férfi kézilabda Európa-bajnokságot rendez Szlovákiával közösen, és a magyarországi mérkőzések egyik helyszíne Debrecen. A világversenyen valamennyi csarnoknak meg kell felelnie a nemzetközi szövetség szigorú előírásainak.

A projekt megvalósításával egy modern, gazdaságosabban és biztonságosabban üzemeltethető, komfortosabb létesítmény jöhet létre, amely a legmagasabb szintű rendezvényeknek is megfelelő helyszíne lehet – fogalmazott Becsky András, az üzemeltető Debreceni Sportcentrum Nkft ügyvezetője.

Ütemezés:

  • Előkészítő szakasz: tervezés, műszaki tartalom véglegesítése, közbeszerzés lefolytatása
  • Kivitelezés: leghamarabb 2020 nyarán elkezdődhet, várhatóan 12 hónapot vesz igénybe
  • 2022. január EB előtt tesztverseny

Fotó: Miskolczi János