Megúszta pénzbüntetéssel a bodaszőlői, aki felakasztotta a kutyáját

Helyi hírek

Tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést a Hajdúböszörményi Járásbíróság annak a férfinak az ügyében, aki 2019 szeptemberében felakasztotta a kutyáját egy fára.

Az állatgondozóként dolgozó büntetlen előéletű vádlott 2019. szeptember 8-án 10 óra körül hajdúböszörmény-bodaszőlői tartózkodási helyén, a kertben lévő egyik fa ágára egy kábellel felakasztotta a tulajdonát képező és gondozása alatt álló fekete színű keverék ebét a nyakörvénél fogva.

A férfi kutyája így 1-1,5 méter magasságban a nyakörvénél felakasztva mintegy öt percen keresztül lógott úgy, hogy az eb lábai nem érték a talajt.

A vádlott cselekményét ketten is észlelték, akik kérték a férfit, hogy a kutyáját szabadítsa ki. A vádlott ezt először visszautasította, majd az egyik tanú segítségével a kábelt kikötötte és a kutyát a hurokból kiszabadította, így az állat nem szenvedett tovább. Az állat segítségére siető magatartásának hiányában a kutya megfulladt volna. A vádlott szándékos magatartásával a kutyájának indokolatlanul fájdalmat és szenvedést okozott.

A 2019. november 28. napján meghozott büntetővégzésével a bíróság állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat. Ezért 480.000 forint pénzbüntetést szabott ki, annak meg nem fizetése esetén a büntetést fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni.

A büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását lehet kérni. Ezt sem az ügyészség, sem a vádlott nem kérte, így a bíróság döntése 2020. január 6-án jogerőre emelkedett.