Hálaadó szentmisével és ünnepséggel emlékeztek meg Debrecenben a Magyar Máltai Szeretetszolgálatról

Helyi hírek

A debreceni Szent Anna Székesegyházban hálaadó szentmisével, majd a Szent József Gimnázium dísztermében ünnepséggel emlékeztek meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, illetve annak debreceni csoportja, valamint észek-alföldi régiója elmúlt 30 évben végzett tevékenységéről 2019. december 8-án.

Az ünnepség keretében többek közt a debreceni csoport első vezetője, dr. Csiba László emlékezett a kezdetekre a paderborni máltai partnerek képviselőjével együtt. Debrecen önkormányzata nevében Balázs Ákos alpolgármester mondott köszöntőt. Mint elöljáróban kiemelte, a paderborni kapcsolat különösen fontos Debrecen számára – mivel a két település testvérváros is – s Debrecen hálás azért, hogy létezik ez az együttműködés, melyet hosszú távon szeretnénk megtartani. Az alpolgármester ezt követően a Magyar Máltai Szeretetszolgálat adományvonalának telefonszámát idézte fel, ami 1350. Szavai szerint szimbolikus ez a szám.

Az 1 arra hívja fel a figyelmünket, hogy Isten az első az életünkben. A 3-as szám magában hordozza a Szentháromságot. A 3-as és az 1-es együtt arra a 31 alapítóra emlékeztet, akik a szeretetszolgálatot 1989-ben hazánkban létrehozták. Debreceniek az elsők között csatlakoztak a kezdeményezéshez: akkor 5-en döntöttek úgy, hogy a jó ügy mellé állnak, s ezt igen jól tették. Hálás szívvel lehet sorolni mindazt, amit az elmúlt három évtizedben Debrecenben is megvalósítottak a szeretetszolgálat tagjai. Ezek közül is kiemelhető az, amikor 1989-ben, a romániai forradalom idején segítő szeretetüket tevékenyen fejezték ki: nem csak segélyt vittek, de a szükséget szenvedők előtt megnyitották otthonaikat, segítettek nekik az otthonra találásban, az új élet lehetőségének megteremtésében. Harminc éve folyamatosan tesznek eleget hitükből fakadó feladatuknak és kötelességüknek, hirdetve ezzel az evangéliumot, a krisztusi cselekvő szeretetet.

Debrecen önkormányzata is igyekszik mindent elkövetni annak érdekében, hogy a máltaiak példáját követve odaforduljon a szükségben lévőkhöz. Ez a szándék hívta életre 2015-ben a Debreceni Karitatív Testületet is, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nagyon aktív közreműködésével. A jó példa és az összefogás eredményeként mára több ezer szükségben élő családnak segítettek a testület tagjai. Balázs Ákos köszöntője végén azt kívánta, hogy legyen áldás továbbra is Magyar Máltai Szeretetszolgálat tagjainak tevékenységén.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük