Letartóztatták a román embercsempészt

Helyi hírek

A Debreceni Járásbíróság 2019. november 22-én egy hónapra elrendelte annak az őrizetben lévő román állampolgárnak a letartóztatását, akivel szemben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés bűntette miatt folytat eljárást.

A nyomozás adatai szerint a 30 éves férfi 2019. november 19-én délután Biharkeresztes térségében egy Romániában bérelt Skoda típusú személygépkocsiba felvett öt külföldit, akiket Ausztriába szállított volna anyagi ellenszolgáltatásért cserébe. A gyanúsított tisztában volt azzal, hogy az öt külföldi jogosulatlanul lépte át Magyarország államhatárát. A Hajdúnánási Autópálya Alosztály rendőrei aznap 20 óra körül az M3-as autópálya polgári lehajtójánál található benzinkúton megállították a román forgalmi rendszámú gépkocsit és igazoltatták a gyanúsítottat és öt utasát, akik iraki állampolgárnak vallották magukat.

A bíróság álláspontja szerint az ügy – amelynek felderítése még kezdeti szakaszban van – jellegéből adódóan megalapozottan lehet tartani attól, hogy a gyanúsított megkísérelné a bizonyítás meghiúsítását. A kiemelkedő tárgyi súlyú és törvényi fenyegetettségű bűncselekmény, valamint a gyanúsított személyi körülményei miatt alaposan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén elérhetetlenné válna, szökésétől, elrejtőzésétől megalapozottan lehet tartani.  A nyomozási bíró szerint a gyanúsított életmódja is arra enged következtetni, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el, hiszen a román férfi elmondása szerint embercsempészésből biztosítja megélhetését.

A végzést az ügyész, a gyanúsított és védője is tudomásul vette, így az végleges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük