“A jogszolgáltatás története Hajdúszoboszlón”

Helyi hírek

„A jogszolgáltatás története Hajdúszoboszlón” című kiadványt 2019. november 8-án mutatta be a Debreceni Törvényszék Hajdúszoboszlón, a Kovács Máté Városi Művelődési Központban.

Az eseményen dr. Kahler Ilona Márta, a Debreceni Törvényszék elnöke köszöntötte a résztvevőket.

A hajdúszoboszlói jogszolgáltatás történetét feldolgozó tanulmánykötet a negyedik azon kiadványok sorában, melyek az Országos Bírósági Hivatal Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázatának támogatásával láttak napvilágot.

A Debreceni Törvényszék legfrissebb bíróságtörténeti kötetét Bódiné dr. Beliznai Kinga jogtörténész, az ELTE docense ajánlotta az egybegyűltek figyelmébe.

A képekkel gazdagon illusztrált könyvben szereplő tanulmányok a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, a Bocskai István Múzeum, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár munkatársainak kutatási eredményeivel ismertetik meg az olvasót.

A 120 oldalas kiadványban öt tanulmány kapott helyet. Hajdúszoboszló történetét Nagy István történész-muzeológus dolgozta fel, munkájában két esemény kapja a legnagyobb hangsúlyt – a hajdúk letelepítése, illetve a gyógyforrások 20. századi felfedezése.

Szendiné dr. Orvos Erzsébet levéltár igazgató egy izgalmas témát dolgozott fel, a 18. századi hajdúszoboszlói boszorkánypereket veszi górcső alá. Dr. Balogh Judit egyetemi docens a Hajdúszoboszlói Királyi Járásbíróság szervezés- és ítélkezéstörténetét feldolgozó tanulmánya a bíróság mindennapjaiba is bepillantást enged. A Hajdúszoboszlói Járásbíróság kiemelkedő bíráinak életrajzát, pályafutását dr. Kovács Ilona főlevéltáros kutatása révén ismerhetjük meg. A kötet záró tanulmányában a Hajdúszoboszlói Királyi Járásbíróság elhelyezésének történetét dr. Megyeri-Pálffi Zoltán egyetemi adjunktus tárja az olvasó elé.