Környezettudatosabbak lettek a hajdú-bihari bíróságok

Helyi hírek

Mindannyiunk közös felelőssége és kötelessége, hogy vigyázzuk és óvjuk a környezetet, azt a világot, amiben élünk. Átgondolva, hogy a mindennapi tevékenységünk, életünk során mennyire is ártunk a környezetnek, változtatni kell annak érdekében, hogy zöldebb életvitelt folytassunk. A Debreceni Törvényszék vezetése is tevékenykedik azon, hogy melyek azok a kisebb-nagyobb változtatások a mindennapi munka során, amelyek „zöldebbé” teszik a bíróságot. Ilyen például a szelektív hulladékgyűjtés, valamint ebben az évben egy kerékpártároló kivitelezése is megkezdődik a törvényszéken, ezzel is azt az irányt mutatva, hogy gépkocsi helyett biciklivel jöjjenek az emberek a munkahelyre. A Debreceni Járásbíróságon ezen felül a gyalog-, illetve a kerékpárral munkába járók támogatást is kapnak, ami rugalmas munkaidőkezdetet jelent. A csúcsforgalmat kikerülve, biztonságosabb időszakban közlekedhetnek, valamint több időt szánhatnak a munkába járásra is emiatt, így például reggel nem elsődleges a gyorsaság.

A környezet és a zöldfelület kialakítása szempontjából is említésre méltó a járásbíróság épületének legfelső, nem mindennapi szintje, hiszen a könyvtárból a „zöldtetőre” nyílik kilátás, amely belső udvarként igazi zöldövezetet varázsol a belvárosi épületre.

A szűkebb környezetre való odafigyelést szintén jól jellemzi a Debreceni Törvényszék belső, rendezett kertje, ahol közel 100 éves fenyők és tuják díszítik az udvart, a Berettyóújfalui Járásbíróság díszkertje pedig 2017-ben lett újra telepítve, rendezve, visszaidézve az 1931-es virágos kertet. Az elkövetkező időszakban – az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett „Jablonszky Ferenc Program 8. épületenergetikai korszerűsítés és munkakörnyezet-fejlesztés révén – a Hajdúszoboszlói Járásbíróságon az elektromos hálózatot újítják fel és javítják az energiahatékonyságot, a Püspökladányi Járásbíróság épületében a régi izzókat az energiatakarékosság jegyében LED-es izzókra cserélik ki, a fűtésrendszert korszerűsítik, valamint az épület belső udvarát rendezik.