Aranyos kismajom született a debreceni állatkertben

Helyi hírek

Remekül érzik magukat a zászlós farkú kolobuszok a debreceni állatkertben. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy szinte minden évben új jövevénnyel lepik meg az intézmény dolgozóit és látogatóit. A héttagúra bővült kolobuszcsalád legifjabb tagja mintegy hat hónapos vemhesség után, június 22-én látta meg a napvilágot. Féltő szülei mellett az egész család gondoskodik róla, így négy nagytestvére is. Nemét ugyan még nem lehet tudni, de a kis csöppség már a nagyközönség számára is látható.

A ritka cerkófféle különlegessége, hogy hófehér szőrrel születik, majd fokozatosan vált át jellegzetes, fekete bundájára, hátán fehér kabáttal és farkán szintén fehér zászlóval. Az Afrika középső részein őshonos zászlósfarkú kolobusz, vagy más néven fehérzászlós gereza esőerdőkben és szárazabb vidékek erdeiben is előfordul.

Kizárólag növényi táplálékot fogyaszt: friss zöld leveleket, gyümölcsöket, fák kérgét és fűfélék magvait. Díszes szőrméje miatt a 20. század első felében az orvvadászat a kihalás szélére sodorta a fajt. Az intenzív vadászat miatt a ma is megritkult állományú zászlós farkú kolobusz szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.