Elítélték a tűzifával csaló férfit

Helyi hírek

A Hajdúböszörményi Járásbíróság 2019. június 5-én hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki tűzifát ígért a sértetteknek, az előleget átvette, a fát azonban már nem szállította le.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki 4 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt, ezért őt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte 3 év próbaidőre felfüggesztve. Emellett a bíróság pártfogó felügyeletet is elrendelt, valamint 480.000 forint pénzbüntetést szabott ki.

Az ítéleti tényállás szerint az egyik sértett 2017. március 18-án telefonon egyeztetett a vádlottal, akivel abban állapodott meg, hogy 240 köbméter tűzifát fog leszállítani számára 500.000 forint ellenérték fejében. A sértett másnap Debrecenben személyesen adott át 250.000 forintot előlegként a hajdúsámsoni vádlottnak, aki azt ígérte, hogy a jövő héten leszállítja a tűzifát, azonban ez nem történt meg. A férfinak nem is állt szándékában a fát leszállítani, az előleget pedig nem fizette vissza. Az ezt követő hetekben a 48 éves B. I. még három sértettet ejtett tévedésbe ugyanezzel a módszerrel és okozott nekik kárt. A bűncselekménnyel összesen 1.135.000 forint kárt okozott. Az egyik sértett nem csak magának, hanem alkalmazottjai részére is rendelt, de mint később kiderült ő is csalás áldozata lett. Az eljárás során a vádlott nem fizetett kártérítést a sértettek részére.

Az ítélet meghozatala során Dr. Rozsnyai Balázs bíró súlyosító körülményként értékelte a négy rendbeli halmazatot, ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott büntetlen előéletű és a bűncselekmény elkövetését beismerte.

Az ítélet nem jogerős, azt az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.