Újabb robotépítési és programozási verseny helyszíne lesz az Agóra

Helyi hírek

Április 30-án lezárult a WRO Lego robotépítési- és programozási verseny 2019-es szezonjának regisztrációja. Az idei évre összesen 176 csapat regisztrált, ami a tavalyi 115 csapathoz képest, újabb rekordot jelent! Ez a 176 csapat a WRO2019-es versenyszezonjában a május 28- tól induló regionális fordulókon mérhetik össze tudásukat 4 kategóriában és 6 korosztályban.

A 2019-es versenyszezon témája: Smart Cities.

A megnövekedett létszámra való tekintettel idén a nemzeti döntőt megelőzően 6 regionális forduló kerül megrendezésre az alábbiak szerint:

  • Május 28. – Debrecen
  • Május 30. – Kaposvár
  • Június 5. – Szeged
  • Június 7. – Budapest
  • Június 11. – Székesfehérvár
  • Június 13. – Győr

A május 28-i debreceni regionális forduló helyszíne az Agóra Tudományos Élményközpont lesz, ahol a Regular kategória Elementary (12 év alattiak), Junior (13-15 év közöttiek) és Senior (16-19 év közöttiek) korosztály csapatai fogják összemérni tudásukat. A Regular Elementary korosztály altémája az „Okos személyszállítás”, a Junior korosztály altémája az „Okos világítás” a Regular Senior korosztály altémája pedig az „Okos hálózat”.

11 csapat 6 megyéből (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Pest, Bács-Kiskun) kettő csapat pedig Erdélyből, Nagyváradról érkezik a versenyre, így összesen 13 csapat fogja összemérni tudását a 3 korosztályban.

A regionális fordulót Füleki Judit, a WRO főszervezője, Dr. Széles Diána, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere és az NI Hungary Kft. képviseletében Buri Zsolt, műszaki oktatási kapcsolatokért felelős programmenedzser fogja megnyitni.

A csapatok előre megírhatják a programot, ami alapján a robotnak egy versenypályán kell a szabályban előírtak szerint teljesíteni a feladatot meghatározott időre. A robotot, aminek a teljesítményét szakértő bírók fogják értékelni, a helyszínen, segítség nélkül kell megépíteniük a csapattagoknak. A debreceni regionális forduló támogatója a National Instruments (NI) debreceni leányvállalata (NI Hungary Kft.), akik évek óta támogatják a versenyen induló csapatokat Advanced Robotics Challenge kategóriában és minden évben bírókat is delegálnak a hazai versenyre.

A regionális fordulókról a július 10-11. között megrendezésre kerülő tatabányai nemzeti döntőre juthatnak tovább a csapatok. Közül kerülnek ki azok, akik a nemzetközi kvalifikációs kvóta alapján novemberben hazánkat fogják képviselni a győri világdöntőn. Ez várhatóan 7 magyar csapat kvalifikációját jelenti majd.

A WRO összes versenye ingyenesen látogatható és sajtónyilvános.

További információk és versenyprogram a www.wro.hu oldalon érhető el.