Zivatar, felhőszakadás közeleg – kiadták a veszélyjelzést Hajdú-Biharra

Helyi hírek

Estefelé, éjszaka és holnap is lecsaphat ránk az égi áldás.

Délutántól, késő délutántól főként a Dunától keletre több hullámban kell zivatarokra számítani – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A zivatarok déli, délkeleti irányból észak felé haladnak és nagy valószínűséggel rendszerekbe is szerveződhetnek. A zivatarokat többfelé kísérheti felhőszakadás (rövid idő alatt lehulló, 25-30 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék), viharos erejű kifutószél (>70-90 km/h), esetleg néhol nagyobb méretű jég (> 1-2 cm) is, ez utóbbira legnagyobb esély a délkeleti országrészben mutatkozik. A zivatartevékenység az éjszaka során sem szűnik meg mindenütt, a zivatarok várhatóan a reggeli órákra hagyják el az országot északi irányba.

Éjszaka már a Dunántúlon is kialakulhatnak néhol zivatarok, de ezek kevésbé lesznek hevesek.

Hétfőn a reggeli órákra elhagyják a zivatarok az országot, majd átmeneti szünet után napközben ismét többfelé számítani kell képződésükre, legkésőbb (késő délutáni esti órákban) az északkeleti országrészben. Ezen zivatarok már kevésbé lesznek hevesek az esti, éjjeli zivatarrendszerekhez képest, viharos széllökések (60-70 km/h), kisebb felhőszakadás (20-30 mm), kisméretű jég társulhatnak hozzájuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.