Új terepjárót kaptak a debreceni mezőőrök

Helyi hírek

Új járművet kaptak a mezőőrök, így a jövőben négy terepjáróval tudják elvégezni munkájukat. A mezőőri szolgálat a termőföldek védelme mellett sokat segít az illegális szemétlerakók felkutatásában és gyakran támogatják a karitatív akciókat is.

Debrecen önkormányzata 2015-ben hozta létre a mezőőri szolgálatot, amely a Debreceni Közterületfelügyelet részeként működik 8 fővel. Elsősorban a város környéki termőföldek őrzését, az azokhoz tartozó termények, termékek, haszonállatok védelmét látják el.

Ezzel összefüggésben számtalan olyan tevékenységet végeznek, amellyel segítik, támogatják a debreceniek mindennapjait. Felkutatják és segítik a rendőrségi eljárást például falopási ügyekben, de jelentik, ha illegális hulladéklerakót vagy ha parlagfűvel szennyezett területet találnak.

2018-ban 130 esetben jártak el a mezőőrök, ennek csaknem fele, 53 illegális szemétlerakók ügyében indított eljárás volt. A mezőőrök minden esetben átvizsgálják a külterületen megtalált illegális hulladékot és ha abban a tulajdonosára utaló jelet találnak, felkeresik és megindítják az eljárást a szemetelők ellen.

Nemcsak hatósági, de karitatív feladatokban is közreműködnek a mezőőrök: rendszeresen segítenek eljuttatni a tartós élelmiszeradományokat a rászorulóknak, de szívesen részt vesznek a helyi közösségek, például a Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület szervezte szemétgyűjtésben is.

A mezőőri szolgálat jelenleg 8 fős Debrecenben, a mezőőrök eddig 3 db Lada Niva terepjárót tudtak használni. Most lehetőség nyílt arra, hogy egy újabb gépkocsit, egy Dacia Dustert is használatba vegyenek. Így a négy járművel sokkal hatékonyabban és gyorsabban tudják feladatukat ellátni – fogalmazott az átadón Barcsa Lajos alpolgármester.

Az eseményen jelen volt Hernádi Zoltán és Kovács István önkormányzati képviselő, akik elmondták: a városrészeikben élőknek számtalan alkalommal segítettek a mezőőrök. Lelesz György, a Debreceni Közterület Felügyelet intézményvezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a 8 mezőőr a 4 járművel még az eddiginél is hatékonyabban tudja ellátni feladatát.