Először látogat pápa Észak-Macedóniába

Európa

Először látogat pápa a többségében ortodox vallású Észak-Macedóniába. Ferenc pápa május 7-én tesz látogatást a nyugat-balkáni országban.

A 2,1 milliós Észak-Macedóniában mindössze 15 ezer katolikus él.
A Vatikán bejelentése szerint az utazás célja az, hogy majdnem ezer év után közelebb hozza egymáshoz a keleti és a nyugati kereszténységet. A katolikus egyházfőnek azonban ügyelnie kell arra, hogy milyen beszélgetést folytat az ortodox egyház vezetőivel, ugyanis a keleti kereszténységen belül sincs egység, és a macedón ortodox egyház már öt évtizede próbál autokefáliát, vagyis önállóságot szerezni a szerb ortodox egyháztól, ám ez utóbbi eddig még meg tudta tartani vezető szerepét.

Az ortodox egyházon belüli viták elkerülése érdekében Ferenc pápa nem találkozik Sztefan Veljanovszki egyházi elöljáróval. Ellátogat viszont a Teréz anya emlékének szentelt múzeumba és kápolnába, valamint találkozik azokkal a szegényekkel is, akiket a Teréz anya általa alapított Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend tagjai látnak el.
Kalkuttai Teréz anya Anjeze Gonxha Bojaxhiu néven albán szülők gyermekeként Szkopjéban született 1910-ben. Ferenc pápa avatta szentté 2016-ban.