Négy debreceni óvodában építenek műfüves focipályákat

Helyi hírek Ország

Az Ispotály utcai, a Mesekert, a Szivárvány, valamint a Nagyerdei Óvodában épülhet hamarosan új műfüves focipálya a kicsik számára. Így Debrecenben összesen nyolc óvodában lesz már ilyen létesítmény.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Óvodai Pályaépítési Programja keretében 2018-ban hirdetett pályázatot a megyei jogú városok önkormányzatai részére városonként 4-4 sportlétesítmény létrehozására. A pályázaton Debrecen önkormányzata is sikeresen szerepelt, így lehetősége nyílik újabb 4 óvodai műfüves sportpálya megépítésére. A részleteket sajtótájékoztató keretében ismertette Papp Viktor önkormányzati képviselő 2019. január 23-án.

Az új pályák az eddigi ovi-foci pályáknál nagyobbak, úgynevezett grundméretűek (12 méter x 24 méter) lesznek, palánkkal és labdafogóval, valamint 2 méteres szegéllyel körülkerítve.

A létesítmények Debrecenben összesen bruttó 59.661.498 forintból valósulnak meg, melyhez az önkormányzat saját forrásból 10 százalékos önerőt, azaz bruttó 5.966.150 forintot biztosít.

A kivitelezési tendert és az építkezést az MLSZ bonyolítja le, a pályák megépítésére – a pályázati kiírásban foglaltak szerint – előre láthatólag 2019. december 31-ig kerül sor.

Az önkormányzatnak kötelezettséget kellett vállalnia arra, hogy a tulajdonában lévő ingatlanrészeket az MLSZ ingyenes hasznosításába adja a pályák kialakítása céljából. A pályákat az üzembe helyezéstől számított 7 évig az MLSZ-nek az önkormányzattal, mint az ingatlanok tulajdonosával együttműködési megállapodás keretében közösen kell használnia, illetve hasznosítania akként, hogy a létesítményeket mindkét fél összehangolva, előre egyeztetett időpontokban, sportcélra veszi igénybe.

Debrecenben jelenleg a Kemény Zsigmond utcai, a Pósa utcai, az Arany János és a Százszorszép Óvodában van műfüves focipálya.

Debrecen olyan élhető város, melynek önkormányzata nagy figyelmet fordít az egészségmegőrzés, az egészségfejlesztés népszerűsítésére és feltételeinek megteremtésére. Az óvodai sportolás fő célja pedig éppen az, hogy életre szólóan megszerettesse a gyerekekkel a testmozgást, az egészséges életmódot – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Papp Viktor önkormányzati képviselő.