Uniós támogatással újítják fel a Boldogfalva óvodát Pallagon

Helyi hírek Ország

Az Új Főnix Terv Gondoskodó város programjának keretein belül teljesen felújítják a Boldogfalva óvoda pallagi intézményét. A beruházás eredményeként egy új, modern, komfortos óvodát kapnak a pallagi családok, amely egészséges környezetet biztosít a gyermekek neveléséhez, gondozásához.

A debreceni önkormányzat olyan családbarát várost szeretne építeni, ahol a családok anyagi helyzetüktől függetlenül hozzájutnak a színvonalas szolgálatatásokhoz. Az Új Főnix Terv Gondoskodó város programjának célja, hogy biztosítsa a debreceniek számára a színvonalas oktatás lehetőségét már a legkisebb kortól. Ennek jegyében 2017-ben óvodafelújítási-program kezdődött Debrecenben. Három év alatt összesen tizennyolc óvodát újítanak fel a városban. A Liget óvoda két telephelyén a Bartók Béla úti és a Babits utcai óvoda fejlesztését már befejezték, augusztus végén pedig átadták a megújult nagyerdei intézményt is. Az önkormányzat azért is kezdte meg az óvodák felújítását, bővítését a városban, mert amíg máshol az országban fogy a népesség, addig Debrecenben és vonzáskörzetében nő. Elindult a Boldogfalva óvoda pallagi telephelyének teljeskörű felújítása, korszerűsítése, új taneszközökkel való ellátása is.

Az 1955-ben épült óvodaépület Debrecen központi részétől távolabb eső városrészben, Pallagon található. Az épület az idők során elavult, az épületszerkezetek megrongálódtak, a felújítás időszerűvé vált.

Az épületben jelenleg összesen két csoportszoba található, a felújítás során azonban új tornaszobával bővítik az óvodát, korszerűsítik a konyhát is. A felújítás az ingatlan korszerűsítése mellett hozzájárul a munkafeltételek javításához, a környezettudatossághoz, és az esélyegyenlőség elvének érvényesüléséhez, hiszen lehetővé teszi az óvodai szolgáltatás akadálymentes megközelítését. A beruházás során korszerűsítik az épület energetikai hálózatát, ami azt jelenti, hogy teljeskörű hőszigetelési rendszert építenek ki, az elavult homlokzati nyílászárókat kicserélik, korszerű tetőszerkezetet építenek. Az épületen belül felújítják mind a gyermekek, mind a kisgyermeknevelők által használt foglalkoztató és kiszolgáló helyiségeket. Korszerűsítik az épület épületvillamossági és épületgépészeti rendszerét, továbbá megújuló energiát hasznosító napelemes rendszert építenek ki. Emellett teljesen akadálymentesítik az épületet és környezetét. Az épület körüli udvarba és a játszóudvarba modern játékokat telepítenek. Az óvodához tartozó parkolóhelyeket alakítanak ki.

Az óvodát nemcsak, hogy kívül és belül modernné és komfortossá teszik, hanem új bútorokat is kap az intézmény. Központi eleme a fejlesztésnek, hogy a gyermekek a jövőben új, 61 négyzetméter alapterületű tornaszobában mozoghatnak, játszhatnak. A helységhez külön szertárt is építenek.

A korszerűsítéshez a debreceni önkormányzat

a TOP-6.2.1-15-DE1-2016-00002 „Boldogfalva óvoda Manninger Gusztáv utcai telephelyének felújítása” című projekt keretein belül 113. 880 000 forintos uniós támogatást kapott, amely összeget 25,4 millió forint saját forrással egészít ki.

A kivitelezési munkálatokat a Blaumaler Kft. végzi, a kivitelezés várhatóan 2019 tavaszán zárul.