Hortobágyi Lovasnapok 2022

Hétvégén jön a Hortobágyi Lovasnapok – itt a részletes program

Helyi hírek

Néhány nap és megkezdődik Magyarország egyik legnagyobb lovas  rendezvénye, az 52. Hortobágyi Lovasnapok. 2018. július 6-8. között nem csak a lovak vágtatásától dübörög a puszta a Mátai Ménesben, hanem több ezer érdeklődő részvételével megkezdődik a több évtizedes múltra visszatekintő Hortobágyi Lovasnapok. A különleges programsorozat az 1671 óta fennálló ménes területén a régi lovasnapok hangulatát megőrizte, ugyanakkor napjaink lovas életének többféle szegmensét mutatja be. Az eseményeknek kiváló hátteret és keretet nyújt a hortobágyi puszta, mely 1999 óta a Világörökség része.

A lovasnapokat tavaly óta Debrecen városával közösen szervezi meg a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. és a Hortobágyi Nemzeti Park. A rendezvény célja napjainkban is hasonló, mint egykoron: a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra múltjának és jelenének megismertetése és népszerűsítése a nagyközönséggel, valamint a lótenyésztés, lovas hagyományok ápolása, lovas sportok bemutatása.

Az egész hétvégén át tartó színes programkínálatban múlt és jelen “randevúzik” egymással, hiszen a hagyományos lovasnapi elemek mellett – mint az izgalmas csikós bajnokság – a mai kor igényeihez igazodva és Magyarország egyik legjelentősebb lovas szakmai központjához méltón díjugró és fogathajtó versenyek is helyet kaptak, majd mindkét nap méltó zárásaként a nóniusz ménes vágtat keresztül az arénán.

A rendezvény ideje alatt

az országos népművészeti és kirakodóvásárban régi magyar mesterségeket ma is aktívan művelő kézműveseket csodálhatnak meg az érdeklődők.

A Gyermek lovasfaluban a kisebbek akár egész nap elkalandozhatnak a népi játékok és kézműves sátrak között, vagy élvezhetik az egész nap folyamatosan zajló színpadi előadásokat. A családok szombaton a Csík Zenekar, és a Parno Graszt koncertjeivel zárhatják a napot, míg vasárnap délelőtt az Alma Együttes várja a gyerekeket a legújabb, Hortobágyról szóló lemezbemutató koncertjére.

Tavaly először rendeztek a Hortobágyon Nemzeti Vágta előfutamot. Nem lesz ez idén sem másképp: július 7-én idén ismét a Lovasnapok ad helyszínt a Hortobágyi Vágtának, mely a szeptemberi budapesti Nemzeti Vágta előfutama.

A rendezvény autentikus gasztronómiai élményeket is kínál, hiszen a magyaros konyhájáról híres Hortobágyi Csárda gondoskodik arról, hogy senki ne távozzon üres hassal.

A bográcsban rotyogó szürkemarha pörkölt, a slambuc és a roston sült finomságok mellett egy igazi különlegességgel, a „betyárburger”, is várják a vendégeket, mely 100 %-ban szürkemarhából készül.

Részletes program:

mhjt

fabok

vbvd

1122