Elkezdődött a magyar-szerb katonai gyakorlat szervezése

Helyi hírek

Gyakorlat tervezői konferenciát tartottak február végén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A magyar-szerb együttműködésen alapuló „NEIGHBOURS 2018” elnevezésű közös, többnemzeti gyakorlat 2010-ben indult. A kezdeti, kétoldalú megállapodás értelmében Magyarország és Szerbia évente katonai cserekiképzést tart. A résztvevők kis alegységnyi erővel, egymás tapasztalataira támaszkodva dolgozzák ki a műveleti eljárásokat az előttük álló harcászati feladatokra.

Az évente megrendezett közös gyakorlás lényege, hogy a katonák megismerjék a másik fél műveleti eljárásait, illetve kialakítsák a közös feladatok ellátásához szükséges együttműködést, így az előző évek tapasztalatait is beépítik a következő feladatok kidolgozásába. A gyakorlat sikerességét mutatja, hogy a kiképzési eseményhez tavaly csatlakozott az Ohio-i Nemzeti Gárda.

A konferencián résztvevő felek megállapodtak abban, hogy olyan tiszteket és altiszteket küldenek majd a gyakorlatra, akik mesterei a beépített területen folytatott harcnak. Az együttműködésből adódóan a nemzetek ki tudják cserélni a beépített területet történő harccal kapcsolatos legújabb tapasztalataikat. A gyakorlaton résztvevő katonák nem csak új ismereteket sajátítanak majd el, de képesek lesznek ezeket a technikákat, mozgásformákat együttműködve is teljesíteni.

Az idei „train the trainer”, azaz „képezd a kiképzőt” módszeren alapuló gyakorlatnak Magyarország ad helyet – az előzetes tervek alapján – Újdörögd közelében található „romvárosban”.

 

Szöveg: Búz Csaba hadnagy

Fotó: Tordai Kamilla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.