Debrecenben tartották a Család-OK országos koncertjének oklevélátadó ünnepségét

Helyi hírek

A demográfiai fordulathoz szükség van a családokra, s mindazon értékekre, amelyeket a család jelenít meg a társadalomban – mondta el Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Debrecenben.

A kormány ezért is nyilvánította 2018-at a családok évének – tette hozzá a Család-OK országos koncertjének oklevélátadó ünnepségén a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban.

A helyettes államtitkár elismeréssel szólt a debreceni Kör Dáma Egyesület kezdeményezéséről, hogy a Családok évének mintegy nyitányaként családi koncerteket szerveztek, s az ötlet nemcsak Debrecenben, hanem szerte az országban visszhangra talált: január 14-én és 15-én iskolákban, templomokban, köztereken, piacokon együtt koncerteztek, énekeltek gyerekek, szülők, nagyszülők.

Illés Boglárka hozzátette: szeretnék, ha a jövőben több ilyen kezdeményezés születne, amely megjeleníti a családi értékeket a társadalom számára. Család nélkül nincs jövő, családban több gyerek születik, mint családon kívül – mondta a helyettes államtitkár, aki reményét fejezte ki, hogy a debrecenihez hasonló kezdeményezések hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövőben minden év a családok éve legyen.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere a város megtartó erejének nevezte a családokat. Kiemelte: Debrecenben egész évben számos családokat érintő, “megmozgató” programot szerveznek, s ő is köszönetet mondott a Kör Dáma Egyesület civil szervezetnek, hogy olyan kezdeményezést indított el, amely országossá terebélyesedett.

Porkoláb Gyöngyi, a Kör Dáma Egyesület elnöke, a Család-OK országos koncert ötletgazda-főszervezője elmondta: a rendezvény felszínre hozta a családokban meglévő, öröklődő értékeket, az együtt zenélés-éneklés örömét.

Egyesületük azzal a céllal hirdette meg a hangversenysorozatot, hogy a Családok évében még inkább összekösse a családokat, összehangolja a generációkat: unokák, nagyszülők, szülők együtt adtak koncertet azokban a napokban szerte az országban. Az előadásokhoz bármilyen hangszerjátékkal, énekkel lehetett csatlakozni amatőrként vagy profi előadóként, egyetlen feltétel a családi előadás volt – tette hozzá, megjegyezve: “a program olyan értékeket emelt a középpontba, amelyek összekötnek szűkebb és tágabb közösségeket, felmutatják, erősítik, átörökítik a helyi kulturális értékeket éppúgy, mint a családban rejlő erőt”.

A debreceni oklevélátadó ünnepségen 60 helyi család 160 tagjának mondtak köszönetet a Család-OK koncerten való közreműködéséért.