Bevonult a megye kétezredik szerződéses katonája

Helyi hírek

Bevonult Hajdú-Bihar megye 2000-ik szerződéses katonája a Magyar Honvédség kötelékébe. Állományba vétele alkalmából ünnepélyes rendezvény került megrendezésre az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) 2. Katonai Igazgatási Központ (2. KIK) színháztermében.

A sorkatonai állomány megszűnését követően békeidőben már csak önként jelentkezők szolgálhatnak a haderőben, toborzóirodákon keresztül jelentkezhetnek a Magyar Honvédséghez. Sőrés Dávid lett a 2000-ik jelentkező Hajdú-Bihar megye viszonylatában, így ő lehetett az a szerencsés, akit katonai elöljárók, meghívott vendégek, és a média képviselőinek jelenlétében üdvözölt Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka, és ajánlotta fel tervezett beosztását.

Sőrés Dávid hamarosan Szentendrére, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiájára indul, ahol megkezdi tíz hetes alapkiképzését. Dr. Jónás Attila alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár személyügyi főnökének parancsismertetése értelmében a dandár 39. Lövészzászlóaljának lesz tagja, és az alapkiképzés után az aknavető szakaszban gépkocsivezető beosztásban teljesít majd Katonai szolgálatot Debrecenben.

Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok a megye jubileumi katonájának köszöntőjében a következőket hangsúlyozta: „A katonai hivatáson kívül nincs még egy olyan foglalkozás Magyarországon, melyben bárki felkínálhatná akár az életét is annak érdekében, hogy megvédje családját, hazáját. Éppen ezért a legelső dolog, ami eszembe jut, a köszönet. Köszönöm Önnek, hogy ezt a nemes hivatást választotta, és köszönöm a szüleinek, hogy támogatják ebben. Nekik azt tudom ígérni, hogy gyermekük a Magyar Honvédség berkein belül egy új családra is talál.” Köszöntője végén az alakulat parancsnoka az alapkiképzéshez szükséges ajánlott felszereléseket tartalmazó ajándékcsomagot, majd Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és Benkő Tibor vezérezredes által aláírt köszöntőlevelét adta át Sőrés Dávidnak.

A rendezvény zárásaként a Központi Nyilvántartó Parancsnokság nevében Nagy Zoltán alezredes virágcsokorral köszöntötte a 2000-ik bevonuló édesanyját, majd Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok a dandár érdekében végzett színvonalas és eredményes toborzómunka elismeréseként emléklapot adományozott a Toborzó Iroda részére, amit Tóth Imre őrnagy, az iroda vezetője vett át.

bocskaidandar.hu

Szöveg: Madura János őrmester

Kép: Szalka Miklós őrvezető