Papp László a Cívis Klubban

Tízmilliárdba kerül a debreceni déli ipari park infrastruktúrája

Helyi hírek

Debrecen önkormányzata a déli ipari park infrastruktúrájának kialakítására a jövő év végéig 8-10 milliárd forintot fordít – közölte Papp László polgármester hétfőn Debrecenben, a hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamara elnökségi ülésén.

Elmondta: a repülőtértől délre lévő 200 hektáros önkormányzati területre termelő beruházásokat várnak, a repülőtértől északkeleti irányban elterülő 35-40 hektáros területen pedig innovációs parkot és egy új városi alközpontot alakítanak ki szállodákkal, éttermekkel, szolgáltatásokkal.

Az ipari parkban egy-egy befektető legalább négy hektár területet vehet igénybe, de az önkormányzat azt szeretné, hogy nagyobb üzemek települjenek a parkba, legalább 10 hektáros területi igénnyel – részletezte Papp László hozzátéve, hogy első befektetőként egy autóbuszgyár építéséről folynak előrehaladott tárgyalások.

A polgármester közölte: a világ minden tájáról élénk az érdeklődés Debrecen iránt, ezért döntöttek úgy, hogy tízmilliárdos beruházással 2000-2500 dolgozó elhelyezésére alkalmas A-kategóriás irodaházat, szolgáltatási központot hoznak létre a város észak-keleti részében, ahol a repülőtérihez hasonló városközpontot alakítanak ki. A harmadik városi alközpont később az egykori helyi vágóhíd környékén lévő “rozsdaövezet” helyén alakulhat ki – fűzte hozzá.

Még 40-50 ezer fővel növelné a város lakosságát

A polgármester reális célnak nevezte, hogy a város gazdaság- és oktatásfejlesztési programjának megvalósításával Debrecen 2050-re egy 2,5-3 milliós régió 250 ezer lakosú regionális központja legyen.

Papp László kitért az oktatásra is, amely szerinte a gazdaságfejlesztés alapja. Ezért épít a város nemzetközi iskolát Debrecen-Pallagon, ezért alakítják át a műszaki képzést a Debreceni Egyetemen, és ezt a célt szolgálja a szakképzési rendszer fejlesztése is.

A polgármester fontos erőforrásnak nevezte, hogy 80 ezer diák tanul a városban, vagyis “Debrecennek nem ide kell hoznia, hanem meg kell tartania a munkaerőt”.

Papp László országosan is példa nélkülinek nevezte a város, az egyetem és a gazdasági kamara együttműködését, ugyanakkor Miklóssy Ferenccel, a hajdú-bihari kamara elnökével megegyezően a kis- és középvállalkozások (kkv) versenyképességének javítására hívta fel a figyelmet.

“A debreceni kkv-knak komoly utat kell még bejárniuk, hogy versenyképességben elérjék a Nyugat-Dunántúlon működő vállalkozásokat” – mondta Debrecen polgármestere a megyei iparkamara elnökségi ülésén.