A Visegrádi Egyetemi Szövetség teljes jogú tagja lett a Debreceni Egyetem

Egyetem

A Visegrádi Egyetemi Szövetség a “Sustainability in Agrisector of V4 Countries and Cooperating Regions“ projekt együttműködéseinek kiterjesztésével – a V4 országok felsőoktatási intézményei mellett Thaiföld, India, Törökország, Moldova, Olasz-, Orosz- és Németország, valamint az USA agrár- és gazdaságtudományok területén is oktató egyetemei csatlakoztak – alakult 2001-ban. Jelenleg 43 teljes jogú és 12 tiszteletbeli tagja van.

A szövetség fő célja a V4 és a tagegyetemek együttműködésének támogatása az oktatás és kutatás minőségének fejlesztése érdekében a Visegrádi Alap nyújtotta lehetőség kihasználásával, melyek többek között közös és kettős diplomák kiadását, oktató- és hallgatócserét, közös kutatást, platformok létrehozását foglalja magában. A szervezet tevékenysége kiterjed továbbá a „Visegrad Journal of Bioeconomy and Sustainable Development” gondozására, hallgatók, fiatal kutatók konferenciájának rendezésére, közös problémák megoldására (ThinkPool).

A tagegyetemek egy részével a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, valamint Gazdaságtudományi Kara jelenleg is együttműködik. Ez tette lehetővé, hogy a Debreceni Egyetem is felvételét kérje a szövetségbe.
A VUA általános közgyűlését 2017-ben az Orosz Állami Agráregyetemen, a moszkvai Timiryazev Agrárakadémián (1865) tartották, ahol a MÉK és a GTK vezetése is jelen volt. A 14 karral rendelkező intézménnyel a Debreceni Egyetemnek több évtizedre nyúlik vissza a kapcsolata, ami eddig közös konferencialátogatásokat, kisebb projekteket eredményezett. A két debreceni dékánnak, Komlósi Istvánnak és Pető Károlynak a moszkvai közgyűléshez kapcsolódóan alkalma volt az Agrárakadémia több karának vezetésével tárgyalásokat folytatni, melyen közös képzések, hallgatócserék alapjait fektették le.

A közgyűlésen a Debreceni Egyetem a Visegrádi Egyetemi Szövetség teljes jogú tagjává vált. Egyúttal támogatták az intézmény előterjesztését a VUA jövő évi közgyűlésének megrendezésére is, így 2018-ban Debrecen adhat otthont az eseménynek.

unideb.hu