Javult a levegőminőség, nem lesz ingyenes tömegközlekedés

Helyi hírek

A debreceni önkormányzat arról tájékoztatott, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2017.01.23-án egyik mérőállomáson sem haladta meg a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3). Két mérőállomáson meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3). Az önkormányzat a szmogriadó riasztási fokozatát megszünteti és a tájékoztatási fokozatát rendeli el.

Napi átlagértéke a mérőállomásokon:
2017. 01. 22-én: Kalotaszeg tér (126 μg/m3) – Klinika (179 μg/m3)– Hajnal utca (141 μg/m3),
2017. 01. 23-án: Kalotaszeg tér (67 μg/m3) – Klinika (99 μg/m3)– Hajnal utca (87,9 μg/m3) volt.

A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben kedd estétől várható javulás.

Szegeden keddtől péntekig – illetve amíg a helyzet úgy kívánja – ingyenessé tették a tömegközlekedés használatát. Debrecenben erre az önkormányzat tájékoztatása szerint nem lesz szükség, mert a levegő minősége javult.

Felhívás – így tehetünk a levegő tisztaságáért

A szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A továbbra is fennálló kedvezőtlen meteorológiai körülmények miatt a légszennyezettség romlását elkerülendő, kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben!

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy Debrecen város közigazgatási területén TILOS a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése! Továbbá a napokban és hétvégén saját és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak mindenféle nyílt színi tűzgyújtástól!

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, ott tüdőelváltozást okozhatnak. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbíthatja, csökkentheti a tüdő ellenállóképességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagok (például fémek, karcinogén, mutagén anyagok), valamint baktériumok, vírusok, gombák szervezetbe való bejutását segítik elő.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való tartózkodást!

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.