Papp László: Debrecen gazdaságfejlesztésében a kkv-kra is számítanak

Gazdaság Helyi hírek

Debrecen gazdaságfejlesztésében a jelentős számú munkahelyet teremtő multinacionális cégek mellett komoly szerepük van a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (kkv) – mondta a város polgármestere kedden, a helyi Elektro-Generál Kft. új telephelyének átadásán.

Papp László a 2002-ben alapított, 20 helyi családnak megélhetést biztosító vállalkozás tevékenységét sikertörténetnek nevezte, amely mérföldkőhöz érkezett az új csarnok megépítésével.

A polgármester hozzátette: a gépipari ágazat, amelyben az Elektro-Generál Kft. is tevékenykedik, 100 milliárd forintos árbevételével a hatodik legnagyobb ipari csoport Debrecenben.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint rendkívül fontos a munkavállalók 70 százalékát foglalkoztató kkv-szektor versenyképességének a javítása.

A kamara ennek érdekében kezdeményezte: különítsenek el európai uniós forrásokat a kkv-k gépbeszerzésének és technológiai fejlesztésének támogatására – fűzte hozzá a kamarai vezető.

Grasselli Gábor, a város első vállalkozói parkját működtető Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány (DRGA) igazgatója elmondta: a parkban 18 vállalkozás több mint 110 dolgozót foglalkoztat, jelenleg további két fejlesztés van folyamatban a területen.
Cifrák Lajos, az Elektro-Generál Kft. ügyvezetője hozzátette: cégük mostani fejlesztését a szolgáltatás bővítése indokolta, az új szervizépület és telephely megépítésével lehetőség lesz az ivóvíz- és fűtési rendszerek működtetéséhez szükséges szivattyúk szervízelésére és javítására is.

A 110 millió forintos beruházást saját erőből valósították meg, a telephely használatba vétele kezdetben négy új dolgozó alkalmazását teszi lehetővé, de a megrendelések bővülésével további dolgozók felvételét tervezik – tette hozzá az ügyvezető megjegyezve, hogy cégük árbevétele évi mintegy 400 millió forint.

A nyilvános cégadatok szerint a kft. tavaly 382 millió forint árbevételt ért el, a megelőző évi 320 millió után. Adózás utáni nyeresége 2014-ben 49 millió forint volt, a 2015-ös évet 2,5 milliós veszteséggel zárták.