Az Immunológia Világnapja a Debreceni Állat- és Növénykertben

Helyi hírek

Minden év április végén immár hagyományosan megrendezik az Immunológia Világnapját, amelynek alkalmából nemzeti és nemzetközi immunológiai társaságok, immunológus kutató és gyógyító orvoscsoportok, alapítványok, tanszékek, és intézetek publikus rendezvényeket szerveznek világszerte.

A MIBE (Magyarországi Immunhiányos Betegekért Egyesület) 2010-ben jött létre a Debreceni Egyetemi Klinikai Központ Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszékén.  Az egyesület célja a magyarországi immunhiányos betegek érdekeinek hazai és nemzetközi képviselete. Működésük országos szintű, önkéntes segítők munkáján alapul, pályázatokon elnyert működési támogatásokból, és egyéb bevételekből finanszírozott. A MIBE a nemzetközi betegszervezettel (International Patient Organisation for Primary Immunodeficiencies – IPOPI) szoros együttműködésben tevékenykedik, továbbá tagja a RIROSZ-nak (Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége) és a Nemzeti Betegfórumnak. Az egyesületnek, az országos és nemzetközi betegszervezetekkel történő együttműködésnek köszönhetően, számos alkalommal volt már lehetősége az immunhiánnyal élőket képviselni, támogatni.

Az Immunológia Világnapja keretében a MIBE idén április 30-án, szombaton egész napos kirándulást szervez a Debreceni Állat-és Növénykertjébe.

A rendezvény célja elsősorban az, hogy minél szélesebb körben ráirányítsák az immunológiai betegségekre a közvélemény figyelmét.  Másrészről viszont olyan találkozási lehetőséget nyújt a betegséggel élő gyermekeknek, felnőtteknek, szülőknek és gyógyítóiknak, amikor kötetlen formában, egy szórakoztató programokkal teli napon megoszthatják egymással nehézségeiket, hasznos tanácsokat kaphatnak egymástól, új ismereteket szerezhetnek.

Az Immunológia Világnapja 2016 Programja:

10:30   Köszöntő (Tóthné Apáti Nagy Mónika elnök)

10:40   Beszámoló a 2015. évi IPOPI Konferenciáról. (Dr. Varga Éva titkár)

10:50   A facebook oldalon meghirdetett “Fotó-Pályázat” eredmény hirdetése, a díjak átadása.

A pályázat legjobb fotói az Állatkertben hosszabb ideig megtekinthetők lesznek.

Az előadások közben és után vidám játékos időtöltés a gyermekeknek a Debreceni Hősök közreműködésével.

11:30   Állatkerti barangolás szakvezetéssel, látványetetéssel, meglepetés programokkal.

A MIBE elnöksége szeretettel vár minden érdeklődőt szombati programjukra.