Százakat mozgatott meg az egyetemi egészségnap

Egyetem

Crossfit, ironbox, deepwork – több száz hallgatót mozgatott meg az első Egészségnap a Debreceni Egyetemen.

Az egészség, a sport és a prevenció kapott kiemelt szerepet a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Egészségügyi Bizottsága és a Hajdú Rendészeti Sportegyesület közös rendezvényén, április 26-án a Sporttudományi Oktatóközpontban. A szervezők célja az volt, hogy felhívják a hallgatók figyelmét az egészségmegőrzés és a megelőzés fontosságára. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a rendezvény kapcsán kiemelte: Magyarországon egyre gyakoribbak a népbetegségek (elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések, csontritkulás), melyek egészséges életmóddal megelőzhetőek lennének.

– Nagyszerű dolog, hogy egy ennyire lényeges, kiemelt társadalmi probléma megoldására egy hallgatói szervezéssel létrejött sikeres rendezvénnyel tud az egyetem válaszolni – hangsúlyozta a megnyitón Szilvássy Zoltán rektor.

A látogatók egészségmegőrző programokon, szűréseken vehettek részt, felmerülő kérdéseikre pedig szakértéktől kaptak választ. Értékes információkkal lehettek gazdagabbak a táplálék kiegészítőkkel, a glutén-, illetve a laktózmentes étrenddel kapcsolatban is. Emellett szemészet, ortopédia és bőrgyógyászati vizsgálat is várta az érdeklődőket.

Az esemény sportos oldalát a Hajdú Rendészeti Sportegyesület csapata képviselte. Többek között bűnmegelőzés, ingyenes nyílt edzések és izgalmas sportbemutatók segítettek a hallgatóknak megtalálni a számukra megfelelő mozgásformát. A mozgásban gazdag életmód iránt érdeklődők több különböző sportágazatot ismerhettek meg: crossfit, crosstraining, deepwork, zumba, teljes alakformálás, ground force method, valamint ironbox edzések színesítették az Egészségnap kínálatát. Továbbá harcművészeti bemutatókat, kung-fu-t és szablyavívás is láthattak a hallgatók.

– Az, hogy rendezvényt a Hallgatói Önkormányzat a Sporttudományi Koordinációs Intézet közösen szervezte meg egy városi civil szervezettel karöltve, jól példázza az egyetem és a város jó együttműködését – emelte ki Balogh László, a Sporttudományi Koordinációs Központ igazgatója.

A rendezvényre Török Krisztina a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója is ellátogatott. A megnyitót követően az egyetemi Multimédia Kompetencia Központ stábjának úgy nyilatkozott, hogy számít az intézmény közreműködésére az Egészséges Egyetem koncepció kidolgozásában, illetve pilot programok, innovációs fejlesztések megvalósítása kapcsán.

Az Egészségnapon csaknem 500 hallható vett részt. Az előzetes regisztrációt több program esetén már az esemény előtt napokkal le kellett zárni, mert elérte a jelentkezők száma a maximumot.