Virágkarnevál – Értéksziget a debreceni Nagyerdőben

Helyi hírek Kultúra

Értéksziget néven tradicionális termékbemutató kezdődött a debreceni karneváli hét nyitónapján, szombaton este a debreceni Nagyerdőben: a virágkarneváli programsorozatban most első alkalommal mutatják be a hajdú-bihari értéktárban szereplő termékeket és a helyi hagyományokat.

Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte: szeretnék, ha a virágkarnevál Magyarország legnagyobb kulturális rendezvénye lenne.

Ennek érdekében minden évben bővül a programkínálat, ilyen újdonság az idén először megrendezett Értéksziget, amelyen régi debreceni mesterségekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők, mint például a gubakészítés és a fazekasság – emelte ki a polgármester.
Pajna Zoltán, a hajdú-bihari közgyűlés elnöke bejelentette: 14 település mutatkozik be hagyományos termékeivel az Értékszigeten, a Békás tó partján felállított pavilonokban.

A politikus elmondta: kiadványban foglalták össze a hajdú-bihari értékeket, s minden vendéget, aki megszáll Debrecenben, illetve Hajdúszoboszlón – ezen a két településen van a legtöbb szállodai hely a megyében -, arra biztatnak, töltsenek egy-egy délutánt a megye kisebb településein is, ismerkedjenek meg az ottani értékekkel. “A vidékiek hihetetlenül közvetlen és vendégszerető emberek” – tette hozzá Pajna Zoltán.

Az Értékszigeten Hajdú-Bihar megye települései közül Álmosd, Balmazújváros, Debrecen, Derecske, Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúhadház, Hajdúnánás, Hajdúsámson, Létavértes, Mikepércs, Nyíradony, Püspökladány, Vámospércs mutatja meg a helyi értéktárakban már lajstromba vett értékeit.

Debrecen például a páros kolbászt és a gubát (a tiszta magyar juh gyapjából készült ruhadarabot), Balmazújváros a híres Mihalkó kalapot, Nyíradony a mézes gazdák termékeit, Hajdúböszörmény bőrdíszműves termékeit és kemencés süteményeit mutatja a debreceni Értékszigeten, ahol bemutatkoznak a települések művészeti csoportjai is.