Megyei egészségügyi egyeztető bizottságok: Hajdú-Biharban már megalakult

Gazdaság Helyi hírek

Ezen a héten megkezdik munkájukat a megyei egészségügyi egyeztető bizottságok annak érdekében, hogy áttekintsék az adott megye/térség egészségügyi ellátásának struktúráját, a kapacitásokat és megtalálják a lehető legoptimálisabb működési kereteit – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint minderre azért van szükség, hogy a biztonságos betegellátás mellett sikerüljön az intézmények adósságállományának növekedését megállítani, a jelenlegi tendenciát megfordítani.

Elsőként Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyeztető bizottságai alakulnak meg.

Az egyeztetéseken az államtitkárság, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), a megyei kormányhivatalok, valamint a kórházak vezetői, képviselői vesznek részt – olvasható a közleményben.
A tárca kiemelt célja a minőségi, magas színvonalú betegellátást nyújtása, valamint az, hogy rendelkezésre álljanak azok a személyi és tárgyi feltételek, amelyek biztosítják mindezt – fogalmaztak.

Az egészségügyért felelős államtitkárság emlékeztet arra is, hogy a kórházak pénzügyi problémáinak kezelésére a céltartalékok között 60 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyet a tartozásállománnyal összefüggő gazdálkodási nehézségek rendezésére használhatnak fel.