Catl akkumulátorgyár Debrecen

2022 óta először csökkent a CATL negyedéves profitja

Gazdaság

2022 második negyedéve óta először csökkent a Debrecenben akkumulátorgyárat építő kínai CATL a negyedéves nettó profitja – értesült a Reuters.

A CATL nyeresége a 2023. október-decemberi időszakban összesen 12,98 milliárd jüant (1,8 milliárd dollár) tett ki, ami 1,2%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A visszaesés okát a kereslet csökkenésében látják a szakemberek. A Morgan Stanley március 10-i jelentésében is megerősíti, hogy túlkínálat volt jelen a piacon.

A cég idén év elején gyorsan magához tért, visszanyerte piaci részesedését, a hétfői iparági adatok szerint pedig 2022 novembere óta először uralja hazai piacának több mint 50%-át. A Chinese Automotive Battery Innovation Alliance (CABIA) adatai szerint a CATL piaci részesedése a Kínában gyártott elektromos járművek akkumulátoraiból 55,2% volt februárban, ami 5,75 százalékponttal több, mint januárban.

De “mivel az árverseny a végéhez közeledik, a CATL készen áll arra, hogy erősítse a költséghatékonyságot és növelje saját tőkearányos megtérülését (ROE) az új generációs mega gyártósorokon keresztül” – írták az elemzők.

Még több CATL:

Rájött a CATL, hogy a debreceniek aggódnak a vizükért: így oldanák meg a problémát

Sorra hirdeti meg debreceni álláslehetőségeit a CATL