Putyin és Orbán

Két év alatt 564 milliárd forintot bukhatott a magyar állam, mert Putyintól vesszük a gázt

Gazdaság

Ha a tőzsdei árakhoz viszonyítjuk, a jelenleg érvényes, 2021-ben kötött magyar–orosz fűtőanyag-beszerzési szerződésből az elmúlt két év során 564 milliárd forint kára származhatott az országnak – számította ki a Népszava a KSH adatai alapján.

Emlékeztetnek, Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter annak idején azt mondta, az új magyar–orosz gázmegállapodás biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását. Majd üzleti titokra hivatkozva nem tudhattuk meg a szerződés részleteit. Vlagyimir Putyin 2022 februárjában azt mondta, az új megállapodással Magyarország a piaci szint ötödéért kapja a nyersanyagot. Később a KSH adatai alapján kiderült, a Kreml akkor ötödölés helyett az akkori tőzsdei áraknál harminc százalékkal drágábban adta a gázt hazánknak…

A Népszavának Miklós László energiapiaci szakértő, a Mol korábbi vállalati kapcsolati igazgatója azt mondta a szerződésről, hogy

 „a magyar kormány az orosz gázbehozatalról semmilyen megközelítésben nem állít igazat. Az új szerződés nyilván nem jobb az előzőnél és nem biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását, sőt, a 2014-es lakossági árak csak ezermilliárdos nagyságrendű költségvetési támogatással »tarthatók« fenn. Ha Magyarország – pontosabban Szijjártó Péter előkészítése után az MVM – már megkötötte a hosszú gázvásárlási szerződését a Gazprommal, ebből, ha csak a másik fél el nem áll, nekünk nem éri meg kilépni.”

Miklós László szerint az észszerűtlen gázkereskedelem kirívó példája az is, hogy tavaly a kabinet, pénzügyi hátteret is biztosítva, 733 millió köbméter „különleges gázkészlet” vásárlásával bízta meg a Magyar Szénhidrogén-Készletező Szövetséget. A szervezet a jelek szerint az amúgy is elszálló tőzsde csúcspontján mintegy 2 milliárd eurót fizetett a beszerzésért, miközben e tartalék azóta is a tárolókban áll.