Élmiszer-árstop

Míg az EU-s infláció 10 százalék alatt van, a magyar brutális rekordokat döntöget

Gazdaság

Közel 26 százalékos jelenleg a magyarországi infláció, ezzel hazánk az EU-s országok mezőnyében toronymagas rekorder.

Enyhe csökkenéssel indult az EU-s infláció az év elején; januárban 10, februárban 9,9 százalék volt. Ezzel szemben hazánk hatalmas számot könyvelhet el: megközelíti a 26 százalékot.

Az unióban ismét enyhén emelkedik az élelmiszerek inflációja, a januári 18,4 százalékról 19,5-re nőtt. Magyarországon csökkenő tendencia látszik, de így is az egekben van, 47 százalékon – számol be a 444.hu.

Infláció 2023
Forrás: Eurostat

Az európai uniós inflációs adatok alapján Magyarországon a friss, alacsony zsírtartalmú tejnek a legmagasabb az inflációja az összes élelmiszer közül: 80 százalékkal drágább most, mint egy évvel ezelőtt volt.

Második helyen van a tojás (79 százalék), utána jön a sajt és túró (78), a vaj (75) és a kenyér (75). Uniós átlagban ezek a termékek jóval kevésbé, 20-30 százalékkal drágultak. Két terméknek magasabb az uniós inflációja a magyarnál. Az egyik a cukor (61 százalék és 17 százalék), a másik a liszt (10 és 26 százalék). Ezt az is magyarázza, hogy a kristálycukorra és a búzafinomlisztre itthon ársapkát tett a kormány.