Ingatlanpiaci körkép: 5+1 szempont, amit érdemes szem előtt tartani, ha új lakást keresünk

Gazdaság

Akár befektetési célból, akár saját magunk részére vásárolnánk ingatlant, érdemes minél alaposabban felkészülnünk. De mégis mire érdemes figyelni? Milyen költségekkel kell számolni? A laikusok számára a lakáspiac egy igencsak bonyolult világ lehet, ami számos buktatót tartogathat. De nem érdemes kétségbe esni, hiszen akad segítség például egy ingatlanos, vagy egy ingatlan ügyvéd személyében.

Ingatlanpiac 2022.

Az OTP Lakóingatlan Értéktérképe alapján a legolcsóbb ingatlanok átlagosan Nógrád, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében találhatóak. Budapesten a XXI., XX., és XXIII. kerületben a legalacsonyabbak a négyzetméterárak, a legmagasabbak pedig az V., az I. és a XII. kerületben. Az ingatlanpiaci árak jelenleg még mindenhol emelkedést mutatnak, szakértők szerint azonban ez a tendencia lassanként stagnálhat, sőt mi több, csökkenhetnek a lakásárak a jövő év elején.

5+1 szempont, amit meg kell fontolni lakásvásárlás előtt

Milyen a környék?

Egy hasonló adottságú városi vagy fővárosi ingatlant valószínűleg magasabb áron fogunk tudni megvásárolni egy vidékivel szemben. Azonban településeken belül is jókora különbségekkel találkozhatunk, ami főleg az infrastruktúrának köszönhető.

Ha bérbe szeretnénk majd adni az új lakást, akkor központi fekvésben érdemes gondolkodni, viszont saját célú lakhatásra választhatunk egy békésebb, családbarátabb környéket is. Így máris spóroltunk több millió forintot! Ha pedig ismeretlen vizekre evezünk, azaz idegen számunkra a környék, akkor egy ingatlanos nagy segítségünkre lehet.

Milyen a ház állapota?

Akár panelről, akár családi házról van szó, az ingatlan állapota kulcskérdés lesz. Ne csak a felszínes dolgokra figyeljünk a megtekintésnél, hanem ássunk alaposan a dolgok mélyére!

Nyissuk meg a csapokat, próbáljuk ki a sütőt, a légkondit, a fűtést, az elektromos kaput és társaikat! Egyszóval mindent, amit csak tudunk, hiszen a szemnek láthatatlan részletek is sokat számítanak. Új ingatlan esetében kevés rá az esély, de használt, régebbi típusú házaknál lehetnek olyan rejtett hibák, mint például a falak vizesedése, vagy az épület süllyedése. Ajánlatos ilyen esetekben szakértő, például egy statikus segítségét igénybe venni. 

Felújítási költségek

Használt ingatlan esetében szinte biztos, hogy lesz valamilyen felújítási költség. Egy tisztasági festéssel biztosan számolhatunk, de határ a csillagos ég.  Csakis rajtunk múlik, hogy mennyit vagyunk hajlandóak vállalni és rááldozni.

Ha egyáltalán nem akarunk a felújítással bajlódni, akkor egy újépítésű lakás lesz a befutó. Viszont ha inkább spórolnánk a vételáron, de okosan bánnánk a felújításra szánt összeggel is, akkor fogadjuk meg az előző pont tanácsait: ha így teszünk, akkor tisztán láthatjuk majd, hogy milyen költségeink lesznek még a vásárlást követően.

Milyen a lakóközösség?

Ha laktunk már olyan helyen, ahol minden mozzanatunkba belekötöttek a szomszédok, vagy több álmatlan éjszakánk is volt a hangos zene miatt, akkor tudjuk, hogy ez egy elég fontos szempont. Magát az eladót is érdemes kifaggatni a témában: ne legyünk szégyenlősek, kérdezzünk meg nyugodtan egy-két ott lakót, vagy akár a közös képviselőt, hogy mire számíthatunk! Újépítésű ingatlan esetében sajnos ez zsákbamacska lesz.

Miből vagyunk hajlandóak lejjebb adni?

Mindenkinek vannak elvárásai álmai ingatlanával kapcsolatban. De akármennyire is szomorú, tökéletes lakás nem létezik: ezért nem árt már az elején tisztáznunk magunkban, hogy miről fogunk tudni lemondani, és miről nem. Hasznos, ha készítünk a kritériumokról egy listát és rangsoroljuk őket. Ezt a listát később bármikor elővehetjük, így nem csábulhatunk el egy közel sem megfelelő ingatlan esetében.

Hogyan finanszírozzuk?

Az ingatlan-adásvételnek van egy bizonyos menete, és minden egyes kifizetésnek is megvan a maga ideje. Ezeket egy ingatlan ügyvéd segítségével könnyedén nyomon követhetjük, ráadásul ha körültekintően választunk szakembert, akkor ő a vagyonszerzési illetéket is optimalizálja majd.

Persze mindenkinek az a legjobb, ha nem szükséges hitelt felvenni, ám ha mégis ebből finanszírozzuk a vételár egy részét, akkor számíthatunk olyan költségekre is, mint az értékbecslői vagy közjegyzői díj.

Kérjünk segítséget!

A szempontok alapján levonhattuk a konzekvenciát: lényegében az egész ingatlanvásárlási folyamat során kaphatunk támogatást.

A megfelelő lakás kiválasztásában egy ingatlanos lehet a segítségünkre, míg egy ingatlan ügyvéd nemcsak a jogi és finanszírozási folyamatok lebonyolításában segíthet, de a földhivatali ügyintézést is átvállalja. Ha pedig állapotfelmérésre van szükség, akkor pedig egy statikus szakembert érdemes felkeresni.

Macerásnak tűnhet az adásvételi eljárás, de ha figyelembe vesszük ezeket a szempontokat és a szakemberek tapasztalatára támaszkodunk, akkor nemcsak időt, de jelentős összegeket is megspórolhatunk magunknak. (x)