Villanyóra-leolvasás

Piaci áron kell venniük az áramot az előrefizetős mérőórát használóknak? Eljárást indítana az MVM ellen egy ellenzéki képviselő

Gazdaság

A feltöltőkártyás áramvásárlásnál nem rezsicsökkentett, hanem rezsinövelt áron adja el az MVM az áramot és a gázt az embereknek – hívta fel a figyelmet a hét elején Jámbor András ellenzéki képviselő.

A 444.hu vette észre, hogy az MVM honlapján ezt követően megjelent egy tájékoztatás, amely szerint

  • 2022. augusztus 1-től 2023. július 31-ig az érintettek 2523 kWh áramot vásárolhatnak alacsonyabb áron, ennél többet piaci áron. Egy napra tehát 6,9 kWh kedvezményes áram jut,
  • az augusztus elsejét követő első vásárláskor a korábbi, augusztust megelőző időszakra a régi rezsicsökkentett árat számítják fel (ha például 2022. július 20-án volt az utolsó feltöltés, akkor július 21. és július 31. között kedvezményes áron történik az elszámolás a korábban megszokottak szerint), az augusztus elseje utáni időszakra pedig az új árakat használják (például ha augusztus 20-án tölt fel, akkor 20 napra az új naparányos kedvezményes mennyiséggel történik az elszámolás)
  • minden további feltöltéskor a két vásárlás között eltelt napok számát veszik figyelembe (például augusztus 8-a után a következő vásárlás augusztus 27-e, a két dátum között eltelt napok száma 20 nap).

Jámbor András szerint mindez nem oldja meg a problémát, ugyanis a jelenlegi, az MVM által közzétett szabályokból az következik, hogy havi átlagfogyasztás alatt is fizethet valaki feltöltőkártyás áramvásárlásnál növelt rezsit. A képviselő ezért bejelentést tett az MVM ellen a feltöltőkártyás áramvásárlókkal szembeni visszaélések kapcsán a versenyhivatalnál és az energiafelügyeletnél, és kérte, indítsanak eljárást a cég ellen.