Jelentősen nőtt a GDP az EU-ban és az euróövezetben a harmadik negyedévben

Gazdaság

Az euróövezetben 12,7 százalékkal, az EU egészében 12,1 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) a harmadik negyedévben az előző, második negyedévvel összevetve – közölte első becslésként pénteken az unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

A gazdasági teljesítmény növekedése az adat kezelése, 1995 óta a legnagyobb mértékű volt.
Az idei második negyedévben az euróövezet GDP-je 11,8 százalékkal, az Európai Unióé pedig 11,4 százalékkal esett az idei első negyedévvel összevetve.

A tavalyi harmadik negyedévhez képest az idei harmadik negyedévben az euróövezet gazdasága 4,3 százalékkal, az Európai Unióé pedig 3,9 százalékkal csökkent, miután az második negyedévben az éves szinten 14,8 százalékos, illetve 13,9 százalékos zsugorodást regisztráltak.

Az Eurostat az EU tíz országának adatait vette alapul, Magyarország nem volt köztük.

Negyedéves szinten a harmadik negyedévben a legnagyobb mértékben a francia GDP nőtt, 18,2 százalékkal, majd Spanyolország következett 16,7 százalékkal, a harmadik legnagyobb negyedéves szintű növekedést pedig Olaszországban jegyezték fel, 16,1 százalékkal. A tízes listán a további sorrend: Portugália (+13,2 százalék), Ausztria (+11,1 százalék), Belgium (+10,7 százalék), Németország (+8,2 százalék), Lettország (+6,6 százalék), Csehország (+6,2 százalék) és Litvánia (+3,7 százalék).

Újabb becslését november 13-án ismerteti az Eurostat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük