28,77 milliárd forintot szerzett kötvénykibocsátással Mészáros Lőrinc cége

Gazdaság

Sikeres volt az Opus Global Nyrt. zártkörű kötvénykibocsátása a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési kötvényprogramja keretében, a teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait – közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az intézményi szereplők részvételével zajló, az MKB Bank által lebonyolított zártkörű aukción a 28,6 milliárd forint össznévértékben meghirdetett, 572 darab 50 millió forint névértékű kötvénymennyiség teljes egészét lejegyezték, 2,8 százalékos fix kamattal, 2,730 százalékos átlaghozammal. A bevont forrás összértéke 28,77 milliárd forint.

A tőzsdei társaság a kötvénykibocsátásból származó forrást növekedési tervei támogatására és finanszírozásának optimalizálására használja fel. A forint alapú kötvények futamideje 10 év.

Az Opus Global október elején döntött a MNB növekedési kötvényprogramjában történő részvételről, amelyet kedvező lehetőségnek ítélt meg forrásszerkezete optimalizálásához – közölték.

A közlemény szerint a társaság a részvétel feltételeként teljesítette a független hitelminősítési eljárást. Az MNB megbízásából eljáró Scope Rating GmbH-tól az Opus kimagaslóan jó minősítést kapott, a növekedési kötvényprogramban kibocsátandó kötvényeit az elvárt befektetési szintnél négy fokozattal magasabbra, BBB- besorolásúra, a vállalatra vonatkozót pedig az elvártnál két fokozattal magasabb, BB minősítésűre értékelte – ismertette az Opus.

Az Opus Global Nyrt. részvényei 2017 óta forognak a BÉT prémium kategóriájában. A társaság 2019. első félévében az előző évinél csaknem 20 százalékkal magasabb, 7 milliárd forint feletti EBITDA-t ért el, a befektetési holding megnégyszerezte bevételeit. Az Opus konzervatív, hosszú távú befektetési politikája portfoliójának növekedésére és az értékteremtésre fókuszál. Leányvállalatai jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek, négy stratégiai divíziója – építőipar, élelmiszeripar, energetika és turizmus – egymástól elkülönülő területeket fed le, jelentősen javítja ezzel a társaság üzleti kockázati profilját – hangsúlyozta a társaság.

A közlemény idézi Gál Miklóst, az Opus Global vezérigazgatóját, aki elmondta: az Opus iránti piaci bizalmat jelzi a kötvénykibocsátás sikere.