Karácsonyi nagyüzem a hortobágyi halfeldolgozóban

Gazdaság

Beindult a karácsonyi nagyüzem a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. üzemében, naponta tíz tonna halat dolgoznak fel – közölte az ország legnagyobb halgazdaságának vezérigazgatója kedden az MTI-vel.

Simon Károly elmondta: a karácsonyi ünnepeket megelőző három hétben annyi halat értékesítenek, mint a megelőző fél évben.
Az idén összesen 1500 tonna halat értékesítenek, egymilliárdos árbevételre számítanak – tette hozzá.
Simon Károly tájékoztatása szerint a halak 80 százalékát hazai piacon értékesítik, a többit Romániába, illetve Lengyelországba exportálják. Az értékesített halmennyiség fele-fele arányban élő halként, illetve feldolgozva jut el a fogyasztókhoz.
A Hortobágyon termelt halak nyolcvan százaléka hortobágyi tükrös ponty, pikkelyes ponty, illetve nyurgaponty, a többi busa és amur, illetve ragadozó, harcsa és süllő – sorolta a vezérigazgató.
Hozzátette: az idén száz éves, 127 dolgozót foglalkoztató hortobágyi halgazdaság állami tulajdonban van. Működési területük 5500 hektár, ebből 3500 hektár a tófelület.
Elmondta azt is, hogy az idén októberben kezdték meg a tavak lehalászását, jelenleg a halak telelőben várják az elszállítást.
A magyar halfogyasztással összefüggésben megemlítette, az változatlanul évi 4-4,5 kilogramm, miközben az uniós átlag 22 kilogramm.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.