K&H: bizakodóak a fiatalok, a többségük itthon maradna

Gazdaság

A 19-29 éves korosztály nagy része bízik a jövőben, többségük itthon dolgozna, de egyre többen tanulnának külföldön – derül ki a K&H Bank fiatalok jóléti indexének felméréséből.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint akárcsak a második negyedévben, a harmadikban is a válaszadók 69 százaléka gondolja, hogy élete pozitív irányba változik a közeljövőben, tíz megkérdezettből viszont csak négy tartja megfelelőnek a jelenlegi helyzetét. A fővárosiak a legelégedettebbek, közülük minden második elégedett az életével.
A felmérés szerint ugyanakkor egy éve nem látott mélységbe, 64-ről 46 százalékra zuhant az állásukat stabilnak érző fiatalok aránya. Az elhelyezkedési esélyeket viszont minden eddiginél kedvezőbbnek értékelték a fiatalok: az aktív keresők 28 százaléka gondolja, hogy könnyen találna új állást. A diákok még optimistábbak, 58 százalékuk bízik abban, hogy nem okoz majd gondot az elhelyezkedés.
A felmérésből kiderül, hogy a dolgozó fiatalok közel fele szereti munkáját, de az előző negyedévben mért 38-ról 31 százalékra csökkent azok aránya, akik úgy érzik, hogy meg is becsülik őket a munkahelyükön.
Külföldi munkavállalást ennek ellenére csupán a fiatal dolgozók 31 százaléka fontolgat, ami a korábban mért értékekhez hasonló arány. A válaszok alapján a férfiak vállalkozóbbak, közel felük menne dolgozni más országba. A diákoknál viszont az eddigi a legalacsonyabbra, 29 százalékra esett ez az arány, míg az előző negyedévben még 46 százalékot mértek.
A külföldi tanulás esetében viszont fordított a tendencia: 35 százaléknak vannak ilyen tervei, ami a valaha mért legmagasabb érték. Szerepet játszhat ebben az is, hogy a 19-29 év közöttieknek lesújtó véleményük van a magyar oktatási rendszerről: tíz megkérdezettből mindössze két fiatal tartja európai összehasonlításban is magas színvonalúnak.
A külföldi boldogulást segítheti, hogy a korosztály tagjainak többsége beszél idegen nyelvet, bár legalább középfokú nyelvvizsgája csak 32 százaléknak van. A diákoknál ez az arány – saját bevallásuk alapján – mintegy 50 százalék.
A felmérés szerint a fiatalok jóléti indexe az idei év harmadik negyedévében plusz 7 ponton állt – közölte a K&H. A második negyedév indexe plusz 12, az elsőé plusz 8 volt, 2015 végén pedig plusz 11 ponton állt a mutató.
A felmérés a 19-29 éves fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait vizsgálta egyebek közt a lakhatással, munkával, előrelépési lehetőségekkel, oktatással, családdal kapcsolatban. A kutatásban 300 fiatal vett részt, az adatfelvétel 2016. szeptember 14. és 25. között történt.